Elefánt fokhagyma

Az elefánt fokhagyma egy lágyabb ízű hagyma, mely Ázsiából származik és inkább a póréhagymához hasonlatos, bár gerezdes és fokhagymaízű. A neve a hatalmas méreteire utal, ugyanis egy gerezd akár tenyérnyi nagyságú is lehet.  A hagymák súlya átlagosan 500 g, átmérője legalább 10 cm, 5-6 gerezddel.

Elefánt fokhagyma jellemzői

Szívós, kékes zöld színű szárat nevel, melynek magassága jóval meghaladja a megszokott fokhagyma méretet. Nagy rózsaszín vagy lila virágokat nevel, melyek tavasszal vagy nyár elején jelennek meg rajta és bimbós állapotban ehetők. A gyökerén nevelt sarjhagymákról is szaporítható. Ebben az esetben érdemes ősszel elültetni ezeket, de csak egyetlen nagy gerezdet kapunk belőle, melyből a következő évre lesz a hatalmas nagy hagyma. Ha viszont a leválasztott gerezdeket dugjuk ősszel a földbe, már egy év alatt tenyérnyi nagyságú termést szedhetünk fel.  

Elefánt fokhagyma termesztése, vetése, gondozása

Az elefánt fokhagyma vetése és gondozása megegyezik a többi fokhagyma gondozásával. Ez a fajta is kevés gondozást igényel. Mindig ősszel ültessük, gyorsan kihajt és fokhagyma módra gond nélkül áttelel. Nyáron a nagy szárazságban hetente egyszer érdemes locsolni úgy, hogy lazítsuk meg körülötte a talajt, hogy ne tömörödjön. A paradicsom, paprika, uborka, eper közé ültetve természetes gombaölőként is alkalmazható. A többi fokhagyma fajtával ellentétben pedig nem szükséges minden évben betakarítani, ugyanis nem rothad el a földben.

Elefánt fokhagymák hatása a szervezetre

Mivel számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, rendkívül jótékonyan hat a szervezetre. Akárcsak a fokhagyma ez is tartalmaz allicint, így a koleszterinszintre és a vérnyomásra is jótékonyan hat a fogyasztása. Hatóanyagai nem engedik a vérlemezkék összetapadását, így akadályozza a vérrögképződést, de az emésztés elősegítésére és bélfertőtlenítésre is alkalmas. Ugyanis serkenti a jótékony hatású baktériumok szaporodását, ezáltal segít az egészséges bélflóra helyreállításában. Ezenkívül kiváló vérnyomáscsökkentő, gátolja az érelmeszesedést, a koleszterinproblémák kezelésének természetes gyógyszere.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom