Tartalomjegyzék
Értisztítás fokhagymával és egyéb gyógynövények segítségével is történhet. A fokhagyma az évszázadok során nem csak a konyhák, hanem az orvostudomány és a kultúra számára is fontos szerepet játszott. Ezen kis, de erőteljes aromájú növény eredete igen érdekes, és gazdag hagyományokkal rendelkezik a termesztésétől kezdve egészen az egészségügyi előnyeiig és sokoldalú felhasználásáig.
Éppen ezért, ha lehetőségünk van rá, érdemes néhány tövet tartani a kertben, vagy akár balkonon is. Ültetése és termesztése nem bonyolult folyamat. A fokhagyma gondozása magában foglalja a rendszeres öntözést és a gyomirtást, de ezek a feladatok könnyen elvégezhetők még kezdő kertészek számára is. Ráadásul mindig kéznél van és a jótékony hatásait is élvezhetjük.
Jótékony hatások
A fokhagyma az egészség szempontjából is kiemelkedő fontosságú. Gyakran nevezik a „természetes antibiotikumnak” is, mivel számos antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonsággal rendelkezik. Rendkívül gazdag allicin nevű vegyületben, amelynek antioxidáns hatása is van.
Ezenkívül a fokhagymának számos egészségügyi előnye ismert, mint például a vérnyomás szabályozása, a szív- és érrendszer egészségének támogatása, a koleszterinszint csökkentése és a rák kockázatának csökkentése. Emellett hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Értisztítás fokhagymával
Már a nagyszüleink is alkalmazták vértiszító hatása miatt. A fokhagyma ugyanis segít megszabadulni az érfalakon felgyűlt lerakódásoktól, valamint rugalmasan, fiatalosan tartja a vérereket.
Hozzávalók:
- 30 gerezd fokhagyma
- 5 db citrom
- 1 liter víz
Elkészítése:
- Először a fokhagymát pucoljuk meg és aprítsuk össze.
- Majd a – lehetőleg bio vagy kezeletlen – citromot alaposan mossuk meg és a héjával együtt vágjuk apróra.
- Egy mixerbe öntsük össze őket és keverjük össze.
- Ezután a vízzel tegyük fel egy edénybe és melegítsük addig, ameddig éppen elkezd forrni.
- Ekkor vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni kicsit és szűrjük le.
- Majd töltsük zárható üvegekbe és tároljuk hűvös helyen.
Fogyasztása főétkezések előtt vagy után ajánlott fél dl mennyiségben. Már 3 hét után érezhető a hatása.
TIPP: A fokhagyma mellett a csipkebogyó is hatékony gyógymód lehet érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére. Érdemes ezért csipkebogyó és más magas C-vitamin tartalmú gyógyteákat is fogyasztani. Melyek erősítik az érfalakat ezzel segítenek védelmet nyújtani a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
Felhasználási lehetőségek
A fokhagyma sokoldalúan felhasználható a konyhában. Sok ételnek ad ízesítést és mélységet. Fokhagymás mártogatósok, pörköltek, saláták, tészták és levesek nélkülözhetetlen részei lehetnek. Akár sült, pirított, vagy friss fokhagyma, a változatosság és az ízválaszték szinte végtelen.
Az értisztítás fokhagymával egy olyan eljárás, amely nemcsak kulináris élvezetet nyújt, hanem az egészségre is jó hatással van. A fokhagyma segít megtisztítani az ereket, csökkentve a plakkok képződését, és ezáltal elősegítve a szív- és érrendszer egészségét. A legtöbben nyersen vagy aprítva fogyasztják, hogy a benne található hatóanyagok megőrizzék hatékonyságukat.
Ez az értékes fűszer- és gyógynövény nem csak egy ízletes fűszer a konyhában, hanem egy nagyszerű eszköz az értisztításhoz és az egészséges életmódhoz. Gazdag történelmi hagyományokkal és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, így érdemes rendszeresen beépíteni az étrendünkbe, hogy élvezhessük jótékony hatásait és ízét is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma
Vissza a kategória cikkeihez