Fagyöngy terápia

Mi is az a fagyöngy terápia és mit érdemes tudni róla? A fehér fagyöngy a növényvilág egyik legtitokzatosabb növénye, melyet napjainkban fedeztek fel újra, annak ellenére, hogy már az ókorban is ismerték és használták gyógyászati célokra. A fagyöngyből készült teával főleg keringési zavarokat és a magas vérnyomást kezelték.

Fagyöngy jellemzői

Évelő, fás, félélősködő növény, amely különböző fák ágain gömbölyű, kisebb-nagyobb átmérőjű bokrokban nő. A termés fehér vagy sárga bogyó, belül egyetlen lapos, enyves maggal. Bogyóiból, ágaiból, sárgászöld leveleiből madárenyvragasztó készül, mely tulajdonképpen a légypapír. Általában két-három álbogyó nő egymás mellett, amik télen érnek be, és a madarak fogyasztják, terjesztik. Februártól, márciustól főleg nyárfán, almafán élősködik, nagyon ritkán tölgyfán vagy fenyőfán.

Ez a csodálatos kis növény anélkül él, és fejlődik, hogy nincs szüksége az éltető talajra, sőt fejlődését a napfény sem befolyásolja. A talajra hullott magjai el is pusztulnak. Az élethez szükséges tápanyagokat a gazdanövényből veszi fel a gyökérkezdeményei segítségével. Ezért a hatóanyagainak összetételét a gazdanövény fajtája is befolyásolja.

Gyógyászati célokra Európában leginkább az alma-, a fenyő-, a nyír- és a szilfákon megtelepedett fagyöngyöt használják fel, melyek közül is az almafán termő fehér fagyöngyből készült gyógyszer a legértékesebb. Gyógyászati célra kizárólag a fagyöngy levelei és friss hajtásai használhatók.  A fagyöngy bogyói és a fél cm-nél nagyobb ágak részei erre a célra már nem alkalmasak, sőt bogyói mérgező hatásúak.

Fagyöngy terápia

A fagyöngy terápia kezelés célja az életminőség javítása és a gyógyulás elősegítése.

Történhet:

 • Fagyöngy tea készítésével

  A tea nem főzéssel, hanem áztatással történik, mivel a növény erős hatású peptidet, viszkotoxint tartalmaz, és ezek az értékes hatóanyagok a főzés során tönkre mennek. Általában tartalmaz még flavonoidokat, kávésav és fenilpropánlignán származékokat, hisztamint, gyantás alkoholokat, szaponinokat, valamint különböző aminokat.
  Mivel erős hatású gyógynövény, be kell tartani az előírt mennyiségeket! Az egyszeri adag egy gramm, és naponta maximum öt gramm fogyasztható!
  Egy kávéskanálnyi mennyiséget kell 2 dl vízben áztatni 6-8 órán keresztül, ebből lehet naponta 2-3X 2dl-t fogyasztani.
 • Injekcióval is. Különféle daganatok esetén alkalmaznak fagyöngy injekciót is. Ugyanis a benne található lektinek és viszkotoxinok rákellenes hatásúak. Mivel azonban a lektinek és viszkotoxinok mérgező tulajdonságát is kimutatták, ezért csak orvosi rendeletre használható. A különféle daganatokra más-más származású és betűjelű ampullák használandók. Alkalmazása szigorúan csak orvosi felügyelettel használható! Hogy milyen típusú daganatnál milyen eredetű fagyöngy injekciót kell használni, azt is az orvos dönti el.

Hazánkban a fagyöngyinjekció jelenleg nem kapható. Legközelebb Ausztriában szerezhető be.

Gyerekeknél tilos az alkalmazása! Az adagok túllépése károsítja a májat, túlstimulálja az immunrendszert, allergizál. A mérgezés tünetei: kóma és görcsös rángatózás.

Fagyöngy jótékony hatásai

 • vérnyomáscsökkentő
 • vérkeringést szabályozó hatása csökkenti a menstruációs zavarokat
 • erősíti a szívet, azonban csökkenti a pulzusszámot
 • erősíti az immunrendszert
 • daganatellenes hatású

Fagyöngy terápia milyen betegségek esetén használható

Elsősorban a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések esetén hatásos gyógymód.

Tea formájában az egyik legkiválóbb szívgyógyszer. A magas vérnyomást csökkenti, így csökken a szívinfarktus és az agyérgörcs (szélütés, stroke) veszélye. Igen jó hatású a magas vérnyomást kísérő szédülés, fülzúgás és fejfájás enyhítésében is.

Daganatos megbetegedésekben a fagyöngykészítményeket injekcióban vagy nagy adagok esetén infúzióban alkalmazzák. Teaként, vagy egyéb elkészítési formában nem hatásos a rák ellen. Fontos tudni azt is, hogy a fagyöngykezelés nem helyettesíti a hagyományos onkológiai kezeléseket: nem váltja ki a műtétet, a kemoterápiát vagy a sugárterápiát.

A fagyöngy terápia szigorúan csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Ennek több oka is van: a fagyöngy egyrészt mérgező, másrészt pulzuscsökkentő hatása miatt szívbetegeknek ellenjavallt. Ezen felül, ha depresszió elleni gyógyszerrel együtt szedik, akkor vérnyomás-növekedéshez is vezethet.

http://www.valloagnes.hu/content/view/page:Feher-fagyongy-Viscum-album/p:123-132-133

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom