Fekete fokhagyma ár

A fekete fokhagyma ár attól is függ, hogy kapszulaként, vagy a fokhagyma fejet vennénk-e meg inkább. Erről tudni kell, hogy ez nem egy külön fokhagyma fajta, hanem a hagyományos fokhagymából állítják elő. A fekete színű fokhagyma az utóbbi években jelent meg az európai piacokon és egyre több fogyasztót hódít meg.

Fekete fokhagyma ár

A fekete fokhagyma kapszula formájában is elérhető az üzletekben, bioboltokban. Ennek az ára, mely 60 db-ot tartalmaz 3.000,-Ft körül van. A fekete fokhagyma fejeket érdemes piacokon, vagy nagyobb nemzeti ételek alapanyagait kínáló üzletek polcain keresni.

Fekete fokhagyma készítése 

A fekete fokhagymát oly módon állítják elő, hogy közvetlenül a betakarítás után a fehér gerezdeket 2-3 héten keresztül, 60-70 fokos hőmérsékleten, lassan megsütik, főzik. Ennek a folyamatnak a során fokhagyma elnyeri a fekete színét, és emellett az édesgyökérhez és a szarvasgombához hasonlító egyedülállóan különleges ízt kap és az illata is erősen mérséklődik. Mindemellett azonban az eredeti tápértéke változatlan marad.

Rendkívüli tulajdonságai közé tartozik, hogy a fekete gerezdek antioxidáns hatása akár 8-10-szer magasabb lehet a normál fokhagymáénál.  Valamint az emésztésük is jóval könnyebb, mivel kevésbé irritálják a gyomrot. A fokhagyma egészségmegőrző és öregedést lassító hatása a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Könnyen felszívódik a szervezetben és nincs szaga.

Antioxidáns tartalma tízszerese, kalciumtartalma hétszerese a fehér változatnak. 

A fokhagyma egy erős természetes antibiotikum, a fekete fokhagymában található S-allicisztein pedig felgyorsítja ezen antibiotikus anyagok hatását.

A fekete fokhagymák eredete

Ez a fokhagyma különlegesség Kínából származik, melyet 80 °C fokon fermentálnak, érlelnek, így a hagyományos fokhagyma íze helyett sokkal inkább az aszalt szilvára, vagy szójára emlékeztet.

Európában először Spanyolországban jelent meg ez a különleges fokhagyma, újabban viszont a legnagyobb termelő és forgalmazó Észtország lett. Szakértők szerint a közeljövőben a fekete fokhagyma európai piacának jelentős bővülésére lehet számítani.

A fokhagyma rendkívül egészséges, finom, és nagyon sok ételhez használható a konyhában. Azonban a jellegzetes, erős illata miatt mérsékelten fogyasztható, bár mindennapi fogyasztása nagyon ajánlott. Éppen ezért a fehér fokhagyma alternatívája lehet a szagtalan fekete fokhagyma, mivel a fermentáció során jelentősen csökken a gerezdek allicin tartalma. Az allicinek azok a szerves kénvegyületek, amelyek a jellegzetes illatért és ízért felelősek. Valamint több sejtvédő antioxidánst is tartalmaz, mint fehér társa, ezért fogyasztása igen jótékony hatású, és még otthon is előállítható.

Otthon is előállítható a fekete fokhagyma?

Otthon, házilag is előállítható. Talán könnyebb így, mint a piacokon felkutatni, azonban az elkészítése meglehetősen hosszadalmas és nem is túl egyszerű folyamat. Ugyanis ahhoz, hogy a fokhagyma feketévé váljon, kb. 35-40 napig 60 C°-os hőmérsékleten kell tartani. Viszont mivel nem száradhat ki ez alatt az idő alatt, így a levegő megfelelő páratartalmáról is gondoskodni kell. Ehhez kb. 80-90%-os állandó páratartalmat szükséges biztosítani. Ezeket a feltételeket legjobban egy rizsfőző vagy erjesztő automata használatával lehet elérni.

http://www.margaretabiobolt.hu/fekete-fokhagyma

Címlap kép: Fekete fokhagyma ár (forrás: https://www.startapro.hu/hirdetes/ruha_szepseg_egeszseg-gyogyaszat-gyogyhatasu_keszitmeny/fekete_fokhagyma_75g/magyarorszag/5892245)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom