Fermentált fokhagyma

Mi is az a fermentált fokhagyma? Vagy egyáltalán a fermentálás? A kovászos uborka esetén szoktunk még fermentálásról beszélni, az ugyanis az erjedés folyamata, mely során tejsav szabadul fel. Ez igaz akár a savanyú káposzta vagy a fokhagyma eljárása esetén is. Ráadásul rendkívül jótékonyan hat a bélflórára és a gyomor működésére is a fermentált zöldségek fogyasztása.

Fermentált fokhagyma és egyéb zöldségek

A fermentált zöldségek természetes és adalékanyag-mentes módon erjesztett savanyúságok, amelyek rendkívüli ízvilágúak, de nemcsak ezért szeretjük őket, hanem gazdag probiotikum tartalmuknak köszönhetően segítenek rendben tartani a bélflóra, az egészséges gyomor működését is. Ráadásul remek vitamin- és rost forrás is. Fermentálni otthon is lehet.

Fermentált fokhagyma házilag készítve

A fermentált fokhagyma olyan fokhagyma, amelyet speciális erjedési folyamatnak vetnek alá. Ehhez a folyamathoz a friss fokhagymagerezdeket ecettel, sós vízzel vagy más erjedési kultúrákkal keverik össze, majd hosszú időn keresztül érlelik. Az erjedés során a fokhagyma íze és textúrája megváltozik, és egyedülálló, enyhén savanykás és pikáns ízt kap.

Hozzávalók:

 • 4-5 fej fokhagyma
 • 0,5 liter víz
 • 1 teáskanál só
 • 1 kisebb befőttesüveg jól záródó tetővel

Elkészítése:

 1. A fokhagymákat bontsuk először gerezdekre, majd pucoljuk meg őket.
 2. Majd a vízben el kell keverni a sót. Akkor jó, ha teljesen feloldódik.
 3. Az előzőleg alaposan kimosott, kifertőtlenített üveg (vagy üvegekbe) bele kell rakni a fokhagyma gerezdeket.
 4. Ezután le kell önteni a sóoldattal.
 5. A víz teljesen lepje el a gerezdeket. A fokhagyma fel fog jönni a víz tetejére, de ezt megakadályozhatjuk úgy, hogy gézlapot helyezünk rá, amit alaposan megmosott kövekkel lenyomunk.
 6. Ezután zárjuk le a kupakkal a befőttesüveget.
 7. Egyenletes 20-22 °C körüli hőmérsékletű helyre kell tenni, amíg megindul az erjedése. Érdemes alá tányért, vagy tálcát is tenni, mert az erjedés során kifuthat.

Nagyjából 3 hét szükséges a kellő erjedés eléréséhez. Az első héten javasolt inden nap az üveg kinyitása, hogy a felgyülemlett gázok távozni tudjanak. A második héttől már nem szükséges.

Ha elértük a megfelelő állapotot, akkor már hűtőbe lehet rakni, bár még kis ideig ott is folytatódik a folyamat. Hűtőben hosszabb ideig eltartható.

Mire jó a fermentált fokhagyma?

A fermentált fokhagyma sokféle módon felhasználható az ételkészítésben. Ízletes és pikáns íze miatt szinte bármilyen ételhez hozzáadható, például:

 • Salátákhoz: A fermentált fokhagyma pikáns íze kiválóan illik salátákhoz és öntetekhez. Ráadásul nem olyan büdös, mint a nyers fokhagyma.
 • Szószokhoz: Adjuk hozzá szószokhoz és mártásokhoz az ízesítés érdekében.
 • Szendvicskrémekbe: A fermentált fokhagyma egészen egyedi ízt adhat a szendvicseknek és szendvicskrémeknek.
 • Húsételekhez: Felhasználható húsok és húsmentes ételek ízesítéséhez egyaránt.
 • Rizshez és tésztákhoz: Használhatjuk különbözőképpen készített rizs- és tésztaételekhez.
 • Snackként: Magában vagy más zöldségekkel együtt is fogyasztható egészséges snackként.

A fermentált fokhagyma hatása

A fermentált fokhagyma számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Az erjedés során a fokhagyma tápanyagai jobban felszívódnak, és probiotikumokat is tartalmazhat, amelyek támogathatják az emésztést és az immunrendszert. Emellett a fermentált ételekben lévő probiotikumok hozzájárulhatnak a bélflóra egészségéhez és a gyulladások csökkentéséhez.

Hol kapható?

A fermentált fokhagymát egyre több egészségtudatos élelmiszerboltban és bioboltban lehet beszerezni. Emellett otthon is elkészíthetjük a saját fermentált fokhagymánkat, ha szeretnénk magunk szabályozni az ízét és az erjedési folyamatot.

Összességében a fermentált fokhagyma izgalmas és ízletes étel, amely számos kulináris és egészségügyi előnnyel jár. Könnyedén felhasználható az ételkészítésben, és egyedi ízvilágát nagyon könnyű megszeretni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom