Fokhagyma allergia

Bármilyen furcsa, de fokhagyma allergia is létezik. Sokféle fűszernövény okoz allergiát akár elfogyasztás után, akár a bőrre kenve is. Nem is gondoljuk, hogy az ünnepi süteményekben és a kozmetikumokban is gyakran használt vanília és fahéj is allergizálhat. Emellett azonban még többféle fűszernövény, úgymint a fokhagyma, bors, és fűszerpaprika is okozhat allergiás tüneteket.

Fokhagyma allergia tünetei

Bármilyen fokhagyma: az egész, a por, de még a különböző adalékanyagok, sőt akár a szagok is válthatnak ki toxikus reakciókat.

A fokhagyma allergiás tünetei igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik. Ezáltal hasmenés, hasfájás, puffadás, esetleg bőrkiütés is jelentkezhet. Ha azonban kozmetikumokban, krémekben van jelen az allergén, akkor a bőrrel való érintkezés során csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, de akár légzési nehézséget is előidézhet.

Az allergiás tüneteket az alábbi fűszerek okozzák leggyakrabban: fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika, koriander. A fűszer-allergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez, vagy illatanyagként használt növények, gyógynövények okozzák.

Fokhagyma allergia kezelése

A betegség felismerését és a megfelelő kezelést egyaránt nehezíti, hogy sokszor a betegségben szenvedők sem gondolnak arra, hogy fűszer okozhatja az allergiás reakciót. Pedig a panaszok főleg nők esetében jelentkeznek. Ezért is érdemes nagyon megválogatni a kozmetikumokat, krémeket is. Sokszor ugyanis éppen a természetes natúr, vagy gyógynövény tartalmú készítmények okozhatják a problémát.

Amennyiben a kivizsgálások során bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban valamely fűszer okozza, a kezelés egyetlen módja, az allergén elkerülése. A leghatásosabb módszer az allergiás tünetektől való megszabadulásra, ha az ilyen termékeket teljesen kiiktatjuk az étrendből. Annak érdekében, hogy a fokhagyma akut allergiája ne váljon krónikus betegséggé, a felhasználás előtt gondosan tanulmányozni kell a termékek összetételét is.

Mindez azonban rendkívül nehéz, ugyanis a gyártóknak arra vonatkozóan nincs előírt szabályozása, hogy a fűszereket is felsorolja az összetevőknél. Valamint a feldolgozás során is megváltozhat az allergenitásuk. Azonban hő hatására egyes fűszerekben jelentősen csökkenhet a panaszt okozó allergének száma, de típustól függően akár sokszorosára is emelkedhet. A fűszer-allergia kezelése tehát folyamatos és gondos odafigyelést igényel.

https://www.allergia-szoboszlaine.hu/etelallergia

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom