Fokhagyma felszedése

A fokhagyma felszedése az érett növény betakarításának a folyamata. A fokhagyma rendkívül egészséges növény, melynek számos jótékony hatása ismert. Rendszeres fogyasztása mellett eredményesen csökkenthető a magas vérnyomás, segít megelőzni az érelmeszesedést, fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését. A fokhagyma mézzel és citrommal kombinálva pedig hatékony ellenszer a megfázás ellen.

Ezért is érdemes belőle tartani a kertben, meg azért is mert számos étel elmaradhatatlan fűszere. A magyaros konyha alapja, akárcsak a vöröshagyma, paprika, vagy a paradicsom. Ráadásul a fokhagyma termesztése nem igényel nagy szaktudást, bárki könnyedén neki kezdhet és a növénynek sincsenek nagy igényei. A hazai éghajlaton nagyon jól érzi magát, szinte minden kiskertben ültethető.

Fokhagyma felszedése

A fokhagyma tavasszal és ősszel is ültethető. Az ősszel vetett fokhagyma általában június végén érik meg és szedhető fel.  A tavasszal ültetettek hagymák július közepére, végére érnek be. Akkor tudjuk, hogy eljött a fokhagyma szedés ideje, amikor a növény lombozata megbarnul és elszárad. A talajban levő hagymák külső buroklevelei pedig papírszerűen elvékonyodik, áttetszővé válik, a gerezdeket borító héj pedig már elvékonyodik.

Érdemes a felszedést ilyenkor már minél előbb elvégezni. Ugyanis esős idő esetén könnyen újra kihajthatnak és ezáltal nem lesznek alkalmasak a tárolásra. A fokhagyma kézzel nehezen szedhető ki a földből, ezért ajánlott kapával vagy ásóval kiszedni, vigyázva, hogy a hagymafejek ne sérüljenek meg. Felszedést követően még hagyni kell száradni, illetve utóérése is van a fokhagymának. Ehhez érdemes sötét, de meleg helyen – például jól szellőző padláson – szétteríteni.

Fokhagyma tárolása

Ha megszáradt a fokhagyma a teljesen egészséges, ép darabokból a száruk segítségével lehet fokhagyma füzért is fűzni. De akár nagyobb csokrokba is köthető. Érdemes megerősíteni a fonást valamilyen más anyaggal, ha nagyobb súlyt rakunk rá. Aztán szintén szellős, esőtől védett helyre lehet felakasztani őket. Régen a falvak tornácos házainak eresze alatt lógtak a fokhagyma fűzérek a fűszerpaprika füzérek mellett. A fokhagyma tárolása kisebb mennyiség esetén hűtőben is történhet.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom