Tartalomjegyzék
A fokhagyma fogyasztása rendkívül jótékonyan hat a szervezetünkre, már napi egy gerezd fokhagyma elfogyasztásával már sokat tettünk az egészségünk megőrzéséért. Egy szinte nélkülözhetetlen gyógy- és fűszernövény, melyet szinte az egész világon ismernek és használnak már az ókor óta. Minden háztartásban megtalálható, hiszen felhasználásának számos módja ismert.
A fokhagyma vitamin– és ásványi anyagtartalma, de főleg a benne található kénvegyületek száma rendkívül magas. Ezek a szerves kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát. Ugyanakkor ezeknek a vegyületeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait is. Illóolajokban, nyomelemekben, ásványi sókban, A-, B1, B2, PP, és C vitaminban gazdag.
A fokhagyma igen magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően képes enyhíteni a megfázás tüneteit. Érdemes napi egy gerezd fokhagymát fogyasztani, illetve a gyermekeknek is adni, de csak frissen és nyersen, mert állás és hő hatására ez az értékes vitamin könnyen lebomlik.
A fokhagyma fogyasztása
Ez a fűszer- és gyógynövény egyaránt alkalmazható belsőleg és külsőleg.
Belsőleg:
A fokhagymát ételekben, forrázatban vagy főzetben egyaránt használjuk. Ételekben főleg ízesítésre, húsok, halak pácolására. A sült fokhagyma hatása is rendkívül jótékony, és már nincs benne az erős illat, így annak a fogyasztása kevésbé irritáló. A gyomrot is kevésbé terheli meg. Ha gyomorégést okoz a nyers fogyasztása, érdemes kefirbe, vagy natúr joghurtba téve elfogyasztani.
Belső felhasználásának legegyszerűbb módja a nyers fokhagyma kúra, mely igazán hatásos az érfalak erősítésében, az érelmeszesedés kezelésében, a helicobacter baktérium és a bélférgek kiűzésében, a z ízületi és reumás fájdalmak enyhítésében. Továbbá igen hasznos a megfázásos, influenzás időszakokban a betegség megelőzésére, illetve lefolyásának gyorsítására. A szűnni nem akaró hasmenést is csillapíthatja.
A jellegzetes szagának elkerülése érdekében egyéb fogyasztási módjai is vannak: fokhagyma kapszula, illetve zselé formájában. Ezekből kivonják az illatanyagokat, így szagmentesek. A nyers fokhagyma fogyasztásánál a szagok elkerülésére célszerű petrezselyem, kakukkfű vagy borsmenta elrágcsálása, de a friss citrom leve is hatásos lehet.
Külsőleg:
Antibakteriális, fertőtlenítő, illetve gombaölő hatása miatt a gyógyszer- és kozmetikaiparban is használják elsősorban az alábbi problémák kezelésére:
- pattanásos bőr kezelésére
- gyulladásos bőr nyugtatására, csökkentésére
- herpesz kezelésére
- láb- és körömgomba esetére
- szemölcsre
https://femina.hu/gyerek/fokhagyma_gyogyhatasa/
Vissza a kategória cikkeihez