A fokhagyma gyógyhatása már az ókor óta ismert, hiszen ismerték és használták már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is a különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására. A fokhagyma az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon, antibakteriális, gombaölő hatásának köszönhetően tisztítja, fertőtleníti az emberi szervezetet.

A fokhagyma vitamin– és ásványi anyagtartalma, de főleg a benne található kénvegyületek száma rendkívül magas. Ezek a szerves kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát. Ugyanakkor ezeknek a vegyületeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait is.

Fokhagyma gyógyhatása

A fokhagyma nyers állapotában fejti ki legjobban a hatását, azonban nem mindenki szereti a jellegzetes szaga miatt. Ezeket semlegesíthetjük petrezselyem, menta, vagy citrom levével. A zöld tea is hatásos lehet. Jótékony hatások:

  1. Vértisztító, erősíti az érfalakat, segít az érelmeszesedés megelőzésében, a vénás visszérbetegségek kezelésében.
  2.  Szabályozza a vérnyomást, erősíti a szívműködést és a vérkeringést.
  3. Jó az emésztési zavarok, székrekedés ellen, az aranyeres tüneteket csökkenti.
  4. Immunerősítő, antibakteriális, fertőtlenítő, baktériumölő, elmulasztja a megfázás tüneteit.
  5. Pusztítja a belekbe került kórokozókat és segíti a fogyókúra, méregtelenítés eredményességét.
  6. Enyhíti az ízületi és reumás fájdalmakat, a köszvény okozta panaszokat.
  7. Lassítja, illetve gátolja a rákos sejtek kialakulását.
  8. Segít a prosztata gyulladás kialakulásának megelőzésében.
  9. A Helicobacter pylorix baktériumot is megtámadja, amely a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásáért is felelős baktérium.
  10. Csökkenti a koleszterinszintet
  11. Megszünteti a migrént  

A fokhagyma mellékhatásai

A nyers fokhagyma az erős illatán kívül az érzékeny embereknél nyersen égést okozhat, illetve allergizálhat is. Ugyanakkor a gyomor égése teljes mértékben elkerülhető, ha egy kanál joghurtba, vagy kefirbe keverjük bele. Főzés esetén figyelni kell rá, hogy az allináz enzim hő hatására bomlik. Ha főtt ételekben használjuk, gyógyhatását akkor fejti ki a legjobban, ha a főzés végén, nem sokkal tálalás előtt kerül az ételbe, mivel így a hatóanyagok csak kisebb része bomlik szét a hő hatására.

https://femina.hu/egeszseg/a_fokhagyma_3_egeszsegugyi_hatasa/

Vissza a kategória cikkeihez