A fokhagyma hatása már az ókor óta ismert, hiszen ismerték és használták már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is a különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására. A fokhagyma általánosan javasolt vértisztításra, sebgyógyításra, koleszterin problémákra. Antibakteriális, gombaölő hatásának köszönhetően tisztítja, fertőtleníti az emberi szervezetet.

A fokhagyma vitamin– és ásványi anyagtartalma, de főleg a benne található kénvegyületek száma magas. Ezek a szerves kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát. Ugyanakkor ezeknek a vegyületeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait is.

Fokhagyma jótékony hatásai

  • Érelmeszesedés megelőzésére és gyógyítására az egyik leghatásosabb szer
  • Értágító, vérnyomáscsökkentő, érfal erősítő
  • Erősíti a szívműködést és a vérkeringést
  • Pusztítja a belekbe került kórokozókat
  • Immunerősítő, antibakteriális
  • Fertőtlenítő, baktériumölő
  • Legújabb kutatások alapján egyértelművé vált fogyasztásának rákel­lenes hatása is
  • Segít a prosztata betegségek megelőzésében
  • A hasmenésben is segít 2-3 gerezd fokhagyma elfogyasztása
  • Jó emésztési zavarok, székrekedés ellen
  • Csökkenti az aranyértüneteket
  • A Helicobacter pylorix baktériumot is megtámadja, amely a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásáért is felelős baktérium
  • Segít a vénás és visszérbetegségekben
  • Segíti a fogyókúra eredményességét
  • Enyhíti az ízületi és reumás fájdalmakat
  • Megszünteti a migrént
  • Elmulasztja a megfázás tüneteit

Fokhagyma hatása a szemre

A szervezetet évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal javasolt méregteleníteni. Az étrenden kívül a napi 2-3 liter folyadék fogyasztásról is célszerű gondoskodni.
A méregtelenítés során a szervezet megszabadul a férgektől és az életkilátásainkat rontó baktériumoktól. Alkalmas erre a méregtelenítésre a fokhagyma kúra, kurkuma gyökér, articsóka, borsmenta és a csillagánizs.
Tudjuk, hogy a méreganyagoknak káros hatása van szervezetünkre, így látásunkra is. Májunk a szervezet nagy méregtelenítő „erőműve”, ezért a jó látáshoz szükséges a máj időnkénti méregtelenítése, a belek kitisztítása és a bélflóra helyreállítása. 

Fokhagyma hatása, hátrányok

A fokhagyma rengeteg jótékony hatása mellett érdemes szót ejteni a hátrányokról is. A fokhagyma nyers állapotában fejti ki legjobban a hatását, azonban nem mindenki szereti a jellegzetes szaga miatt.

  • A fokhagyma és a fokhagymakészítmények leggyakoribb mellékhatása a kellemetlen lehelet és a testszag megváltozása.
  • Ezen túlmenően emésztőrendszeri panaszok is előfordulhatnak, gyomorégés, hasi fájdalmak, émelygés, haspuffadás, hasmenés.
  • A fokhagyma allergia kiváltásában is szerepet játszhat. Az arra hajlamos személyeknél allergiás választ, asztmát vagy bőrgyulladást is kiválthat. A tartós (hat órás vagy hosszabb) külsőleges alkalmazás következtében súlyosabb bőrreakciók, hólyagos bőrkiütések, égésszerű elváltozások előfordulhatnak.
  • Megváltoztathatja az anyatej ízét, bár a szoptatás gyakoriságát, az elfogyasztott tej mennyiségét nem befolyásolja.
  • A fokhagyma fokozhatja egyes alvadásgátlók hatását.

Jó, ha óvatosan bánunk vele, mivel érzékeny embereknél nyersen égést okozhat. Ugyanakkor ez teljes mértékben elkerülhető, ha egy kanál joghurtba, vagy kefirbe keverjük bele. Főzés esetén figyelni kell rá, hogy az allináz enzim hő hatására bomlik. Ha főtt ételekben használjuk, gyógyhatását akkor fejti ki a legjobban, ha a főzés végén, nem sokkal tálalás előtt kerül az ételbe, mivel így a hatóanyagok csak kisebb része bomlik szét a hő hatására.

https://femina.hu/egeszseg/a_fokhagyma_3_egeszsegugyi_hatasa/

Vissza a kategória cikkeihez