Fokhagyma hatóanyaga

A fokhagyma hatóanyaga az allicin, mely csak akkor szabadul fel, ha a fokhagymát összezúzzuk. Minél alaposabban törjük össze, annál több válik ki belőle. Sütés előtt, miután már összekevertük a készítendő étel többi részével, érdemes néhány percre állni hagyni. Ilyenkor a hatóanyaga még inkább ki tudja fejteni fertőtlenítő és gyógyító hatását.

A fokhagyma hatóanyaga

Ez az egészséges gyógynövénytöbb mint 200 félevitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet, ezek közül több mint 70-féle kéntartalmú vegyület tartalmaz. fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő alliinból. Az alliin és kapcsolódó enzimje, az alliináz egyaránt aktív hatóanyagai a fokhagymának, de annak teljes és töretlen állapotában egymástól elkülönülten találhatók meg.

Amikor a fokhagymát felvágjuk, megrágjuk, apróra szeleteljük vagy összezúzzuk, ezen aktív hatóanyagok kiszabadulnak, és közvetlen kölcsönhatásba lépnek egymással. Egészen pontosan az alliináz nevű enzim az alliin molekulával érintkezve egy teljesen új vegyületet, allicint hoz létre. Az allicin a fokhagyma egy olyan rendkívül értékes hatóanyaga, amely a kutatások szerint javítja a keringési rendszert, antibakteriális hatású, véd a rák ellen és az allicin felel egyébként a fokhagyma erős és csípős ízéért is.

Ha tehát sütés-főzés előtt a felaprított, felszeletelt vagy összezúzott fokhagymát 5-10 percig állni hagyjuk, akkor elegendő időt hagyunk arra, hogy az alliináz és az alliin kölcsönhatásából allicin jöjjön létre, és ezáltal jelentősen megnöveljük a fokhagyma egészségvédő hatását.

Az allicin egy organoszulfur vegyület, melyet a fokhagymából nyerhetünk ki. E színtelen folyadéknak jellegzetesen szúrós szaga van. A vegyület antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. E vegyületet a fokhagyma azért termeli, hogy megvédje magát az egyes kártevők ellen. A vegyület csak akkor termlődik, ha a fokhagyma szövetei károsodnak. Az allicin igen instabil, 16 órán tartó 18 Celsius-fokos hőmérsékleten szerkezete károsul és lebomlik.

Ezen kívül a fokhagyma tartalmaz még szénhidrátokat, fehérjéket, ásványi anyagokt és A, B, C, E vitamint is.

Fokhagyma gyógyhatása

A fokhagyma az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon, antibakteriális, gombaölő hatásának köszönhetően tisztítja, fertőtleníti az emberi szervezetet. Ezen kívül vértisztító, érfal erősítő, segít az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében.

A fokhagyma nyers állapotában fejti ki legjobban a hatását, azonban nem mindenki szereti a jellegzetes szaga miatt. Ezeket semlegesíthetjük petrezselyem, menta, vagy citrom levével. A zöld tea is hatásos lehet. Jótékony hatások:

http://fokhagyma.net/a-fokhagyma-hatoanyagai

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom