Fokhagyma jótékony hatása

A fokhagyma jótékony hatása már az ókor óta ismert, hiszen ismerték és használták már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is a különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására. Antibakteriális, gombaölő hatásának köszönhetően tisztítja, fertőtleníti az emberi szervezetet.

A fokhagyma vitamin– és ásványi anyagtartalma, de főleg a benne található kénvegyületek száma magas. Ezek a szerves kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát. Ugyanakkor ezeknek a vegyületeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait is.

Fokhagyma jótékony hatása a szervezetre

A fokhagyma nyers állapotában fejti ki legjobban a hatását, azonban nem mindenki szereti a jellegzetes szaga miatt. Ezeket semlegesíthetjük petrezselyem, menta, vagy citrom levével. A zöld tea is hatásos lehet. Jótékony hatások:

  • Immunerősítésre: napi egy gerezd fokhagyma ajánlott
  • Fertőtlenítő, baktériumölő
  • Csökkenti a vérnyomást
  • Erősíti az érfalakat
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Elmulasztja a megfázás tüneteit
  • Segít a vénás és visszérbetegségekben
  • Csökkenti az aranyértüneteket
  • Erősíti a szívműködést és a vérkeringést
  • Pusztítja a belekbe került kórokozókat
  • Segíti a fogyókúra eredményességét
  • Jó emésztési zavarok, székrekedés ellen
  • Megszünteti a migrént
  • Enyhíti az ízületi és reumás fájdalmakat

A fokhagyma segít a káros sejtburjánzás megelőzésében is

Számos kutatás bizonyítja, hogy a fokhagyma szabadgyök-közömbösítő hatása révén lassítja, illetve gátolja azon sejtelfajulások kialakulását, melyek végül a daganatos betegségekhez vezetnek. Különösen erős védelemmel bír a gyomornál, de az egész immunrendszert erősíti.

Azonban jobb lesz, ha óvatosan bánunk vele, mivel érzékeny embereknél nyersen gyomor égést okozhat. Ugyanakkor ez teljes mértékben elkerülhető, ha egy kanál joghurtba, vagy kefirbe keverjük bele. Főzés esetén figyelni kell rá, hogy az allináz enzim hő hatására bomlik. Ha főtt ételekben használjuk, gyógyhatását akkor fejti ki a legjobban, ha a főzés végén, nem sokkal tálalás előtt kerül az ételbe, mivel így a hatóanyagok csak kisebb része bomlik szét a hő hatására.

https://femina.hu/egeszseg/a_fokhagyma_3_egeszsegugyi_hatasa/

Vissza a kategória cikkeihez