Fokhagyma kapszula

Hazánkban jelenleg közel 100 féle különböző fokhagyma kapszula vagy olaj van forgalomban. Kb. 5 típusú étrend-kiegészítő készítmény vásárolható, melyek mind eltérő gyártási eljárással készülnek.

Fokhagyma kapszula típusai az előállításuk alapján

Fokhagyma olaj

A fokhagyma olaj az egyik legrégibb előállítási mód, mely könnyedén elkészíthető otthon is. Az ezzel az eljárással készült fokhagyma kapszulák nem tartalmazzák az allicin nevű enzimet, mely a szagáért is felelős. Emiatt ezek a készítmények szagtalanok, ugyanakkor a fokhagyma egyéb jótékony hatásaiért felelős összetevőket – enzimek, ásványi anyagok, vitaminok – tartalmazzák.

Fokhagyma párlat

Ugyanolyan eljárással készül, mint az olaj, azzal a különbséggel, hogy olaj helyet vizet használnak a kinyeréshez. Ez a gőzöléses desztilláció, melynek lényege, hogy a kiszárított fokhagymát forrásban lévő vízbe teszik, és a folyamat során elpárolgó gőzt összegyűjtik. Azonban ennek az eljárásnak a során az allicin itt is elvész a termékből, ezért a vírusok és a baktériumok elleni jótékony hatás hiányzik a termékből.

Fokhagymapor

Ez a termék is igen népszerű a hazai piacon, hiszen kiváló ételízesítő, de a gyógyhatása nem számottevő. Ugyanis a gyártás során a fokhagyma gerezdeket felaprítják és 70 °C hőmérsékletű kemencében kiszárítják, ezt követően porrá őrlik. Azonban az így előállított alapanyag ugyancsak szinte egyáltalán nem tartalmaz allicint.

Érlelt fokhagyma kivonat

Ennek az eljárásnak a során a kivonatot legalább 20-24 hónapig érlelik vizes etalonban mielőtt felhasználják. Ez alatt a folyamat alatt olyan változások mennek végbe a fokhagymában, ami eltér a többi eljárással készült termékektől. Ez a termék gazdag olyan vegyületekben, melyek sikeresen kötik meg a szervezetben a szabad gyököket. De az allicin és egyéb instabil kénes vegyületek a hosszú folyamat alatt más vegyületekké alakul. Emiatt a bakteriális és vírusos fertőzések ellen ez a készítmény sem véd, de a fokhagyma egyéb jótékony hatásai megmaradnak.

Stabilizált allicin kivonat

Ez egy szabadalmazott vizes eljárással készülő kivonat, mely egyedülálló módon 100% stabilizált formában tartalmazza az allicint. Ez az eljárás csak 15 éve használt, de az egyik leghatékonyabb. A gyártás során – még az allicin vegyület elillanása előtt – stabilizálják az allicin képződését. Minden kapszula kb. 1 fej fokhagyma hatóanyagát tartalmazza.

Fokhagyma jótékony hatása

A fokhagyma vértisztító, vérnyomásszabályozó, érelmeszesedést – és vérrögképződést gátló hatása már hosszú ideje ismert. Ezt a fűszernövényt már az ókorban is gyógynövényként használták a különböző betegségek megelőzésére. Már napi egy gerezd fokhagyma elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért.

Fokhagyma kapszula gyártók

A fokhagymában található kénvegyületek rendkívül hasznosak, azonban sokakat elriaszt a kellemetlen szaga. Erre lehet megoldás a különböző foghagyma kapszula, mint pl. az Allisat fokhagyma drazsé fogyasztása.  De rengeteg gyártó forgalmaz fokhagyma kapszulát a DM-től a Foreveren át egészen a Jutavitig és a Bánó féle fokhagyma kapszuláig.

https://www.dm.hu/bano-fokhagyma-kapszula-p5997005329906.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom