Fokhagyma kivonat

Fokhagyma kivonat többféle elérhető az üzletek polcain, de akár otthon is elkészíthető. Hazánkban jelenleg közel 100 féle különböző foghagyma kapszula vagy olaj van forgalomban. Kb. 5 típusú étrend-kiegészítő készítmény vásárolható, melyek mind eltérő gyártási eljárással készülnek. A vásárlóknak nincs könnyű dolguk, hiszen ezek között kéne megtalálni a számukra legmegfelelőbbet.

Fokhagyma kivonat megkülönböztetése az előállítás alapján

Fokhagyma olaj

A fokhagyma olaj az egyik legrégibb előállítási mód, mely könnyedén elkészíthető otthon is. Az ezzel az eljárással készült fokhagyma kapszulák nem tartalmazzák az allicin nevű enzimet. Ez a kénes vegyület felelős a vírusölő-, gombaölő hatásért és a fokhagyma erős szagáért is felelős. Emiatt ezek a készítmények szagtalanok, és ezek a vírusölő hatások sincsenek meg benne, ugyanakkor a fokhagyma egyéb jótékony hatásaiért felelős összetevőket – enzimek, ásványi anyagok, vitaminok – tartalmazzák.

Fokhagyma párlat

Ugyanolyan eljárással készül, mint az olaj esetén, azzal a különbséggel, hogy olaj helyet vizet használnak a kinyeréséhez. Ezt az eljárást gőzöléses desztillációnak hívják, melynek lényege, hogy a kiszárított fokhagymát forrásban lévő vízbe teszik, és a folyamat során elpárolgó gőzt összegyűjtik. Azonban ennek az eljárásnak a során is elvész az allicin a termékből, ezért a vírusok és a baktériumok elleni jótékony hatás nincs meg az ilyen eljárással készült termékekben.

Fokhagymapor

A fokhagymapornak a gyógyhatása nem számottevő, bár ez a termék igen népszerű a hazai piacon, hiszen kiváló ételízesítő. Ugyanis a gyártás során a fokhagyma gerezdeket felaprítják és 70 °C hőmérsékletű kemencében kiszárítják, ezt követően porrá őrlik. Azonban az így előállított alapanyag ugyancsak szinte egyáltalán nem tartalmazza a szervezet számára nagyon hasznos allicin enzimet.

Érlelt fokhagyma kivonat

Ennek az eljárásnak a során a kivonatot legalább 20-24 hónapig érlelik vizes etalonban mielőtt felhasználják. Ez alatt a folyamat alatt olyan változások mennek végbe a fokhagymában, ami eltér a többi eljárással készült termékektől. Ez a termék gazdag olyan vegyületekben, melyek sikeresen kötik meg a szervezetben a szabad gyököket. De az allicin és egyéb instabil kénes vegyületek a hosszú folyamat alatt más vegyületekké alakul. Emiatt a bakteriális és vírusos fertőzések ellen ez a készítmény sem véd, de a fokhagyma egyéb jótékony hatásai megmaradnak.

Stabilizált allicin kivonat

Ez egy szabadalmazott vizes eljárással készülő kivonat, mely egyedülálló módon 100% stabilizált formában tartalmazza az allicint. Ez az eljárás csak 15 éve használt, de az egyik leghatékonyabb. A gyártás során – még az allicin vegyület elillanása előtt – stabilizálják az allicin képződését. Minden kapszula kb. 1 fej fokhagyma hatóanyagát tartalmazza.

Fokhagyma jótékony hatása

A fokhagyma elsősorban szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet. Ezen kívül vértisztító, vérnyomásszabályozó, érelmeszesedést – és vérrögképződést gátló hatása már hosszú ideje ismert. Ezt a fűszernövényt már az ókorban is gyógynövényként használták a különböző betegségek megelőzésére. Már napi egy gerezd fokhagyma elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. A fokhagyma erős szaga és a bőrön keresztül történő kipárolgása, azonban sokakat elriaszt a nyers fokhagyma fogyasztásától. Ezért lehetnek ennek alternatívái a különböző szagtalan fokhagyma készítmények.

Fokhagyma kivonat

A fokhagyma különböző eljárással előállított termékei fokhagyma kapszula és fokhagyma zselé formájában is elérhetőek. Külső- és belső használatra is megtaláljuk közöttük a megfelelőt. Sok gyártó készít és forgalmaz különböző termékeket, a DM-től a Foreveren át egészen a Jutavitig és a Bánó féle fokhagyma kapszuláig.

https://www.dm.hu/bano-fokhagyma-kapszula-p5997005329906.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom