Fokhagyma kúra mellékhatás

A fokhagyma kúra mellékhatás sajnos jelentkezhet a fokhagyma kúra alkalmazása során, vagy akár utána is. Ugyan a fokhagyma az egyik legegészségesebb gyógy- és fűszernövény a világon, melyet számos országban ismernek és használnak már az ókor óta. A fokhagyma jótékony hatása már az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök számára ismert volt, hiszen már akkor alkalmazták és használták a különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására, és népszerűsége, hasznossága azóta sem csökkent.

A fokhagyma vitamin– és ásványi anyagtartalma, de főleg a benne található kénvegyületek száma magas. Ezek a szerves kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát. Ugyanakkor ezeknek a vegyületeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait is. Ezen kívül illóolajokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban és A-, B1-, B2-, PP- és C-vitaminban is igen gazdag.

A fokhagyma általánosan javasolt szív- és érrendszeri problémákra. Erős baktériumölő, antibakteriális, gombaölő hatásának köszönhetően fertőzést gátló, köptető, tisztítja és fertőtleníti az emberi szervezetet.

A fokhagyma rengeteg jótékony hatása mellett azonban érdemes szót ejteni a hátrányairól is.

Fokhagyma kúra mellékhatás a szervezetre

  1. Nyers állapotban fejti ki leginkább a hatását, ezáltal leggyakoribb mellékhatása a kellemetlen lehelet és a testszag megváltozása.
  2. Ezen túlmenően emésztőrendszeri panaszok is előfordulhatnak, gyomorégés, hasi fájdalmak, émelygés, haspuffadás, hasmenés az arra érzékenyeknél.
  3. A fokhagyma allergia kiváltásában is szerepet játszhat, ugyanis allergiás választ, asztmát vagy bőrgyulladást is kiválthat. A tartós (hatórás vagy hosszabb) külsőleges alkalmazás következtében súlyosabb bőrreakciók, hólyagos bőrkiütések, égésszerű elváltozások előfordulhatnak.
  4. Megváltoztathatja az anyatej ízét, bár a szoptatás gyakoriságát, bár az elfogyasztott tej mennyiségét nem befolyásolja.
  5. A fokhagyma fokozhatja egyes alvadásgátlók hatását, ezért vérhígító gyógyszert szedőknek és ilyen panaszokkal küzdőknek erre is fokozottan figyelni kell, és érdemes a kezelőorvosukkal is egyeztetni a kúraszerű alkalmazás előtt.
  6. Rendszeres fogyasztása mellett célszerű a vérnyomás értékek folyamatos mérése, ugyanis a fokhagyma erős vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, szélsőséges esetben túlzottan leviheti a vérnyomást.
  7. Sokaknál nyersen fogyasztva gyomorégést okozhat, de ez teljes mértékben elkerülhető, ha egy kanál joghurtba, vagy kefirbe keverik bele.
  8. A fokhagyma fő alkotóeleme – az allináz enzim – hő hatására elbomlik, ekkor a gombaölő-, vírusölő, fertőtlenítő hatása már nem érvényesül.

Fokhagyma kúra – de mikor?

A szervezetnek szüksége van a méregtelenítésre, melyet évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal javasolt alkalmazni. Ehhez a nyers fokhagyma kúra is segítség lehet. Ez annál is inkább fontos lehet, mert tudjuk, hogy a méreganyagok károsak a szervezetünkre, így akár a látásra is. A máj a szervezet méregtelenítő motorja, ezért a jó látáshoz is szükséges a máj időnkénti méregtelenítése, illetve a belek kitisztítása és a bélflóra helyreállítása is. 

https://femina.hu/egeszseg/a_fokhagyma_3_egeszsegugyi_hatasa/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom