Fokhagyma mellékhatásai

A fokhagyma mellékhatásai elenyészőek a jótékony hatásaihoz képest. Az az egyik legegészségesebb gyógy- és fűszernövény, mely az egész világon ismert. A fokhagyma jótékony hatása már az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök számára ismert volt, hiszen már akkor alkalmazták és használták a különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására.

A fokhagyma általánosan javasolt vértisztításra, sebgyógyításra, koleszterin problémákra. Antibakteriális, gombaölő hatásának köszönhetően tisztítja, fertőtleníti az emberi szervezetet.

A fokhagyma vitamin– és ásványi anyagtartalma, de főleg a benne található kénvegyületek száma magas. Ezek a szerves kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát. Ugyanakkor ezeknek a vegyületeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait is.

A fokhagyma rengeteg jótékony hatása mellett érdemes szót ejteni a hátrányokról is. Ez a fűszernövény nyers állapotában fejti ki legjobban a hatását, azonban nem mindenki szereti a jellegzetes szaga miatt.

Fokhagyma mellékhatásai a szervezetre

  1. A fokhagyma és a fokhagyma készítmények leggyakoribb mellékhatása a kellemetlen lehelet és a testszag megváltozása.
  2. Ezen túlmenően emésztőrendszeri panaszok is előfordulhatnak, gyomorégés, hasi fájdalmak, émelygés, haspuffadás, hasmenés.
  3. A fokhagyma allergia kiváltásában is szerepet játszhat. Az arra hajlamos személyeknél allergiás választ, asztmát vagy bőrgyulladást is kiválthat. A tartós (hat órás vagy hosszabb) külsőleges alkalmazás következtében súlyosabb bőrreakciók, hólyagos bőrkiütések, égésszerű elváltozások előfordulhatnak.
  4. Megváltoztathatja az anyatej ízét, bár a szoptatás gyakoriságát, az elfogyasztott tej mennyiségét nem befolyásolja.
  5. A fokhagyma fokozhatja egyes alvadásgátlók hatását.

Az érzékeny embereknél nyersen égést okozhat, de ez teljes mértékben elkerülhető, ha egy kanál joghurtba, vagy kefirbe keverjük bele. Főzés esetén figyelni kell rá, hogy az allináz enzim hő hatására bomlik. Ha főtt ételekben használjuk, gyógyhatását akkor fejti ki a legjobban, ha a főzés végén, nem sokkal tálalás előtt kerül az ételbe, mivel így a hatóanyagok csak kisebb része bomlik szét a hő hatására.

Méregtelenítés fokhagymával

A szervezetet évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal javasolt méregteleníteni. Ehhez a fokhagyma kúra is segítség lehet. Szükséges az étrenden kívül a napi 2-3 liter folyadék fogyasztásról is gondoskodni.

Tudjuk, hogy a méreganyagoknak káros hatása van szervezetünkre, így látásunkra is. Májunk a szervezet nagy méregtelenítő „erőműve”, ezért a jó látáshoz szükséges a máj időnkénti méregtelenítése, a belek kitisztítása és a bélflóra helyreállítása. 

https://femina.hu/egeszseg/a_fokhagyma_3_egeszsegugyi_hatasa/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom