Tartalomjegyzék
A fokhagyma, méz külön-külön is jótékonyan hat a szervezetre, együttesen meg remekül kiegészítik és felerősítik egymás hatását.
A méz magas vitamintartalma miatt kiválóan erősíti az immunrendszert, de fogyasztása nem csak a meghűléses időszakban ajánlott. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely a szervezetre rendkívül jó hatással van.
A fokhagyma rendszeres fogyasztása hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, hiszen a fokhagymában rengeteg hasznos vitamin és ásványi anyag található. Ismert még vírus-és baktériumölő, illetve gyulladáscsökkentő hatásairól.
Fokhagyma méz együtt? Igen!
A mézben érlelt fokhagyma egészségre gyakorolt hatásai a fokhagyma és a méz előnyeinek egyesítéséből származnak. A fokhagyma hagyományosan immunrendszert támogató, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, míg a méz gazdag tápanyagokban és antibakteriális hatású. Ezek a tulajdonságok összekapcsolódva hozzájárulhatnak az egészséges életmódhoz és az immunrendszer erősítéséhez.
Fokhagymás méz készítése
A fokhagymás méz igazi házi antibiotikum, mindenképpen érdemes tartani belőle otthon az őszi-téli megfázásos, influenzás időszakra. Készítése igen egyszerű, nem igényel szakértelmet. A fokhagyma rendkívül egészséges, de a szaga sokakat elriaszt. Azonban a méz feloldja, lágyítja a fokhagyma erős ízét és illatát, így ezt a fokhagymás mézet igazán finomnak fogjuk érezni.
Hozzávalók:
- egy csészényi nyers méz
- 4-5 fej fokhagyma
- jól záródó, tetővel ellátott kis üveg
Elkészítése:
- A fokhagymafejeket szét kell szedni a gerezdekre.
- A gerezdek külső, papírszerű rétegét kell csak eltávolítani.
- A kis üvegekbe töltsük bele a megtisztított fokhagyma gerezdeket.
- A gerezdekkel teli üveget csorgatva, vagy öntve, töltsük meg a mézzel.
- Egy kanál segítségével a gerezdeket mozgassuk meg, hogy a körülöttük maradt légbuborékok távozni tudjanak.
- Zárjuk le az üveget, és fogyasztás előtt legalább pár napig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.
Az üveget tárolhatjuk hűtőben, de a szobahőmérséklet is tökéletesen megfelel. Nem kell megijedni tőle, de idővel a méz és a fokhagyma egyre sötétebb lesz, ez nem a romlás jele, sőt, ettől csak növekszik a hatásosságuk.
A finomság akár hónapokon keresztül is eláll, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy már sokkal hamarabb el fog fogyni. Főleg nátha- és influenzaszezonban.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma
Címlap kép: Fokhagymás méz (forrás: https://nlc.hu/otthon/20140203/fokhagyma-mez-elixir-recept)
Vissza a kategória cikkeihez