Fokhagyma olaj

A fokhagyma olaj egy egyszerűen elkészíthető és többféle változata is ismert. Bármelyiket készítsük is el, egészen biztos, hogy jótékonyan hat fogyasztása a szervezetre.

A fokhagyma remek értiszító, érfal erősítő, vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatásokkal rendelkezik és hatékony az érelmeszesedés kezelésében, megelőzésében is.

Nyersen fogyasztva fejti ki leginkább jótékony hatását, de mivel a benne található kénvegyületek a szagát elég kellemetlenné teszik, sokan nem szeretik így alkalmazni. Hő hatására a benne található vegyületek elbomolhatnak, így óvatosan kell bánni a melegítésével, hogy a fokhagyma vitamin tartalma is lehetőleg megmaradjon.

Fokhagyma olaj receptek

Gyors fokhagyma olaj

Hozzávalók:

  • 1 dl olaj
  • 5 nagyobb gerezd megpucolt fokhagyma

Elkészítése:

  1. 1 dl olívaolajat vagy napraforgó olajat fel kell melegíteni ügyelve arra, hogy ne legyen forró.
  2. A megpucolt fokhagymát egy kés lapjával össze kell törni majd beledobni a meleg olajba.
  3. Kb. 2-3 percig kell keverni, amíg a fokhagyma aromái kijönnek.
  4. Hagyni kell kihűlni, majd egy pici üvegbe vagy spriccelős flaskába tölteni. Spriccelős flaska esetén érdemes a fokhagyma darabokat leszűrni az flaskába töltés előtt. Máskülönben eltömítheti a szórófejet.

Érlelt fokhagyma olaj

Hozzávalók:

  • 0,5-1 pohár hidegen sajtolt olívaolaj
  • 2 fej friss fokhagyma megpucolva

Elkészítése:

  1. A fokhagymát egy kés lapjával össze kell törni.
  2. Majd egy befőttes, vagy bármilyen zárható üvegbe kell tenni.
  3. Rá kell önteni az olívaolajat és összerázogatni, hogy a buborékok kijöjjenek belőle.
  4. Ezt követően le kell zárni, és 10 napig ablakba helyezve napon érlelni.
  5. Napközben 2-3-szor fakanál segítségével meg kell kevergetni.
  6. A 10 nap elteltével le kell szűrni az olajat.
  7. Néhány csepp gyógyszertári tiszított glicerint kell hozzáadni, és azzal összekeverni.
  8. Át kell tölteni az egészet egy sötét falú üveg edénybe.

Hidegen érlelt fokhagyma olaj

Hozzávalók:

  • 2 dl nem finomított napraforgóolaj
  • 1 fej friss fokhagyma megpucolva

Elkészítése:

  1. A fokhagymát egy kés lapjával össze kell törni.
  2. Majd egy befőttes, vagy bármilyen zárható üvegbe kell tenni.
  3. Rá kell önteni az olajat és összerázogatni, hogy a buborékok kijöjjenek belőle.
  4. Ezt követően le kell zárni, és a hűtőszekrény alsó polcára tenni.

Másnap egy evőkanálnyi frissen préselt citrom levével keverjünk össze egy teáskanál fokhagyma olajat, mely keverékből napi 3 alkalommal érdemes fogyasztani 30 perccel evés előtt. A kezelés 1-3 hónapig folytatható, majd 1 hónap szüneteltetés után ismételhető meg.

Fokhagyma olajok felhasználása

  • fülgyulladás esetén
  • nehezen gyógyuló külső sebek kezelésére
  • megfázásos időszakban megelőzés gyanánt
  • reumás fájdalmakra
  • értágításra, érelmeszesedés kezelésére
  • feledékenység csökkentésére
  • hal és húsok pácolására
  • ételek fűszerezésére

https://avilagtitkai.com/articles/view/a-fokhagymaolaj-csodatevo-ereje

Vissza a kategória cikkeihez