A fokhagyma olaj egy egyszerűen elkészíthető és többféle változata is ismert. Bármelyiket készítsük is el, egészen biztos, hogy jótékonyan hat fogyasztása a szervezetre.

A fokhagyma remek értiszító, érfal erősítő, vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatásokkal rendelkezik és hatékony az érelmeszesedés kezelésében, megelőzésében is.

Nyersen fogyasztva fejti ki leginkább jótékony hatását, de mivel a benne található kénvegyületek a szagát elég kellemetlenné teszik, sokan nem szeretik így alkalmazni. Hő hatására a benne található vegyületek elbomolhatnak, így óvatosan kell bánni a melegítésével, hogy a fokhagyma vitamin tartalma is lehetőleg megmaradjon.

Fokhagyma olaj receptek

Gyors fokhagyma olaj

Hozzávalók:

1 dl olaj

5 nagyobb gerezd megpucolt fokhagyma

Elkészítése:

  • 1 dl olívaolajat vagy napraforgó olajat fel kell melegíteni ügyelve arra, hogy ne legyen forró.
  • A megpucolt fokhagymát egy kés lapjával össze kell törni majd beledobni a meleg olajba.
  • Kb. 2-3 percig kell keverni, amíg a fokhagyma aromái kijönnek.
  • Hagyni kell kihűlni, majd egy pici üvegbe vagy spriccelős flaskába tölteni. Spriccelős flaska esetén érdemes a fokhagyma darabokat leszűrni az flaskába töltés előtt. Máskülönben eltömítheti a szórófejet.

Érlelt fokhagyma olaj

Hozzávalók:

0,5-1 pohár hidegen sajtolt olívaolaj

2 fej friss fokhagyma megpucolva

Elkészítése:

  • A fokhagymát egy kés lapjával össze kell törni.
  • Majd egy befőttes, vagy bármilyen zárható üvegbe kell tenni.
  • Rá kell önteni az olívaolajat és összerázogatni, hogy a buborékok kijöjjenek belőle.
  • Ezt követően le kell zárni, és 10 napig ablakba helyezve napon érlelni.
  • Napközben 2-3-szor fakanál segítségével meg kell kevergetni.
  • A 10 nap elteltével le kell szűrni az olajat.
  • Néhány csepp gyógyszertári tiszított glicerint kell hozzáadni, és azzal összekeverni.
  • Át kell tölteni az egészet egy sötét falú üveg edénybe.

Hidegen érlelt fokhagyma olaj

Hozzávalók:

2 dl nem finomított napraforgóolaj

1 fej friss fokhagyma megpucolva

  • A fokhagymát egy kés lapjával össze kell törni.
  • Majd egy befőttes, vagy bármilyen zárható üvegbe kell tenni.
  • Rá kell önteni az olajat és összerázogatni, hogy a buborékok kijöjjenek belőle.
  • Ezt követően le kell zárni, és a hűtőszekrény alsó polcára tenni.

Másnap egy evőkanálnyi frissen préselt citrom levével keverjünk össze egy teáskanál fokhagyma olajat, mely keverékből napi 3 alkalommal érdemes fogyasztani 30 perccel evés előtt. A kezelés 1-3 hónapig folytatható, majd 1 hónap szüneteltetés után ismételhető meg.

Fokhagyma olajok felhasználása

  • fülgyulladás esetén
  • nehezen gyógyuló külső sebek kezelésére
  • megfázásos időszakban megelőzés gyanánt
  • reumás fájdalmakra
  • értágításra, érelmeszesedés kezelésére
  • feledékenység csökkentésére
  • hal és húsok pácolására
  • ételek fűszerezésére

https://avilagtitkai.com/articles/view/a-fokhagymaolaj-csodatevo-ereje

Vissza a kategória cikkeihez