Tartalomjegyzék
A fokhagyma olaj egy egyszerűen elkészíthető és többféle változata is ismert. Bármelyiket készítsük is el, egészen biztos, hogy jótékonyan hat fogyasztása a szervezetre.
A fokhagyma remek értiszító, érfal erősítő, vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatásokkal rendelkezik és hatékony az érelmeszesedés kezelésében, megelőzésében is.
Nyersen fogyasztva fejti ki leginkább jótékony hatását, de mivel a benne található kénvegyületek a szagát elég kellemetlenné teszik, sokan nem szeretik így alkalmazni. Hő hatására a benne található vegyületek elbomolhatnak, így óvatosan kell bánni a melegítésével, hogy a fokhagyma vitamin tartalma is lehetőleg megmaradjon.
Fokhagyma olaj receptek
Gyors fokhagyma olaj
Hozzávalók:
- 1 dl olaj
- 5 nagyobb gerezd megpucolt fokhagyma
Elkészítése:
- 1 dl olívaolajat vagy napraforgó olajat fel kell melegíteni ügyelve arra, hogy ne legyen forró.
- A megpucolt fokhagymát egy kés lapjával össze kell törni majd beledobni a meleg olajba.
- Kb. 2-3 percig kell keverni, amíg a fokhagyma aromái kijönnek.
- Hagyni kell kihűlni, majd egy pici üvegbe vagy spriccelős flaskába tölteni. Spriccelős flaska esetén érdemes a fokhagyma darabokat leszűrni az flaskába töltés előtt. Máskülönben eltömítheti a szórófejet.
Érlelt fokhagyma olaj
Hozzávalók:
- 0,5-1 pohár hidegen sajtolt olívaolaj
- 2 fej friss fokhagyma megpucolva
Elkészítése:
- A fokhagymát egy kés lapjával össze kell törni.
- Majd egy befőttes, vagy bármilyen zárható üvegbe kell tenni.
- Rá kell önteni az olívaolajat és összerázogatni, hogy a buborékok kijöjjenek belőle.
- Ezt követően le kell zárni, és 10 napig ablakba helyezve napon érlelni.
- Napközben 2-3-szor fakanál segítségével meg kell kevergetni.
- A 10 nap elteltével le kell szűrni az olajat.
- Néhány csepp gyógyszertári tiszított glicerint kell hozzáadni, és azzal összekeverni.
- Át kell tölteni az egészet egy sötét falú üveg edénybe.
Hidegen érlelt fokhagyma olaj
Hozzávalók:
- 2 dl nem finomított napraforgóolaj
- 1 fej friss fokhagyma megpucolva
Elkészítése:
- A fokhagymát egy kés lapjával össze kell törni.
- Majd egy befőttes, vagy bármilyen zárható üvegbe kell tenni.
- Rá kell önteni az olajat és összerázogatni, hogy a buborékok kijöjjenek belőle.
- Ezt követően le kell zárni, és a hűtőszekrény alsó polcára tenni.
Másnap egy evőkanálnyi frissen préselt citrom levével keverjünk össze egy teáskanál fokhagyma olajat, mely keverékből napi 3 alkalommal érdemes fogyasztani 30 perccel evés előtt. A kezelés 1-3 hónapig folytatható, majd 1 hónap szüneteltetés után ismételhető meg.
Fokhagyma olajok felhasználása
- fülgyulladás esetén
- nehezen gyógyuló külső sebek kezelésére
- megfázásos időszakban megelőzés gyanánt
- reumás fájdalmakra
- értágításra, érelmeszesedés kezelésére
- feledékenység csökkentésére
- hal és húsok pácolására
- ételek fűszerezésére
https://avilagtitkai.com/articles/view/a-fokhagymaolaj-csodatevo-ereje
Vissza a kategória cikkeihez