Fokhagyma tárolása

A fokhagyma tárolása nem igényel különösebb gondoskodást, de mindenképpen érdemes megfelelő helyen és módon tárolni, hogy minél tovább élvezhessük az ízét. A fokhagyma egy nagyon egészséges fűszernövény, melyet már az ókorban is ismertek és használtak. Azóta a világ szinte minden pontján termesztik, hiszen nem túl igényes növény, de annál egészségesebb. A fokhagyma jótékony hatása nemcsak a szervezetre rendkívüli, de számos étel elmaradhatatlan fűszere is.

Azt gondolhatnánk, hogy hungarikum, de nem őshonos hazánkban, bár a paprika, paradicsom és vöröshagyma mellett a magyaros konyha egyik elmaradhatatlan alapanyaga. A fokhagyma termesztése hazánkban Makó, Kalocsa, Baja környéke mellett a Duna-Tisza területén történik nagyüzemi körülmények között, de a kiskertekben bárhol megterem. Érdemes is termeszteni, hogy mindig legyen kéznél, ha szükséges.

Fokhagyma ültetése

A fokhagymát tavasszal, vagy ősszel lehet ültetni. A tavasszal ültetettek (február végén, március elején) eltarthatósága sokkal jobb, mint az őszi vetésűeknek. Az októberben duggatott gerezdek még a tél beállta előtt begyökeresednek, és tavasszal korán fejlődésnek indulnak, viszont kevésbé jól eltarthatóak, bár nagyobb terméshozamúak általában. A fokhagyma ültetése nem bonyolult feladat és mivel nem túl igényes növény, a gondozása sem igényel sok munkát.

Fokhagyma tárolása

Az őszi fokhagyma jellemzően június végén, már felszedhető. Ha a lombozata megbarnul és elszárad, akkor jött el a felszedés ideje. Felszedés után még néhány napig hagyni kell szétterítve száradni, utóérni. Ezt érdemes meleg, de sötét helyen végezni. Ha megszáradt a hagyma, fokhagyma füzért lehet belőle fűzni, amit szellős, esőtől védett helyre lehet akasztani. Régen a tornácos házak eresze alatt lógtak a fokhagyma füzérek a fűszerpaprika füzérek mellett. De a szellős, száraz pincében és padláson is jól tárolható. Viszont nagyon fontos, hogy a fokhagyma, amit tárolunk érett és száraz legyen.

Hogyan tároljuk a fokhagymát?

Ha nincs helyünk nagyobb mennyiség tárolására, akkor érdemes az alábbiakra figyelni:

  • csak az ép, egészséges fokhagymát érdemes tárolni, a többit minél előbb érdemes felhasználni
  • a hűtőszekrény alsó polcán, vagy rekeszében szabadon hagyva, szellősen jól tárolható a fokhagyma
  • ne tegyük zárt dobozba, zacskóba, mert könnyen bepenészedik
  • nagyobb mennyiséget ne tároljunk, mert könnyen kicsírásodik, ha nem használjuk fel

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom