Fokhagyma termesztése

A fokhagyma termesztése hazánkban nagyüzemi keretek között Makó, Kalocsa, Baja környékén és a Duna-Tisza közén is jelentős. Európában a hatodik legnagyobb termesztőnek számít hazánk. Minket fogyasztásban és termesztésben is a franciák, spanyolok, olaszok és románok előznek meg. Mivel nem túl igényes növény, ezért hazai éghajlaton szinte bárhol megél a kiskertekben is. Akárcsak a vöröshagyma, melynek viszont károkozói is vannak, szemben a fokhagymával, aminek szinte nincsenek betegségei, károkozói is, így vegyi kezelést sem igényel. Nem nagy igényű növény, viszont annál jelentősebb a háztartásokban, így mindenképpen érdemes ültetni. Hiszen a paprika, paradicsom mellett az egyik legjelentősebb növényünk, melynek jótékony hatásai már évezredek óta ismertek. Napjainkban is szinte az egész világon ismerik és termesztik.

Fokhagyma termesztése

Hazánkban a nagyüzemi és a kiskerti termesztésben is az őszi és tavaszi fokhagyma ültetés a jellemző. Az őszi duggatás az eredményesebb, mivel nagyobb és biztosabb termést ad, mint a tavaszi. Érdemes az őszi növényeket a fagy ellen takarni. A tavaszi hagymákat február végétől március elejéig, az őszieket október elején, közepén szükséges a földbe eldugni.

A fokhagyma ültetése előtt ajánlott már a föld megfelelő előkészítése. Érdemes jó mélyen felásni és gyomtalanítani. Kedveli a tápanyagokban gazdag talajokat, de a frissen trágyázott földet nem szereti, ezért olyan helyre tegyük, ahol előző évben volt trágyázva a talaj. Fényigényes, szárazságtűrő növény, így mindenképpen napos, esetleg félárnyékos helyre kerüljön, árnyékba semmi esetre se. A hazai hőmérsékleti és csapadék viszonyok kedvezőek számára. Nem igazán szükséges öntözni, de a nagy szárazságban történő locsolást meghálálja. A fokhagyma felszedése előtt 2-3 héttel már ne öntözzük.

A száraz fokhagyma gerezdeket egymástól 10 cm tőtávolságra és 25 cm-es sortávolságra érdemes ültetni 3-6 cm mélységbe. Az ültetés után simítsuk el a talajt és öntözzük meg.

A felszedett fokhagymát fel szokták fűzni és jól szellőző, száraz helyen tartani. A fokhagyma füzér csak ép, egészséges fokhagymákból álljon. Régen a tornácok ereszei alatt tartották felakasztva, ahol járt a szél, de nem vert be az eső.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom