Tartalomjegyzék
A fokhagyma tinktúra készítése nem bonyolult, de meglehetősen hosszantartó folyamat. Ez a gyógy- és fűszernövény, a fokhagyma elősegíti az ólom kiürülését is a szervezetből. Emiatt ennek a kúrának az alkalmazása a nagyvárosokban élők számára még emiatt is meglehetősen ajánlott. A fokhagyma tinktúra tapasztalatok számos jótékony hatásról számolnak be a rendszeres fogyasztás mellett.
A fokhagyma tinktúra készítése
Hozzávalók:
- 35 dkg megpucolt fokhagyma
- 3-4 dl gyógyszertári alkohol
- jól záródó üveg edény vagy befőttesüveg
- vászonruha, géz szűréshez
A fokhagyma tinktúra elkészítési módja:
- A megpucolt fokhagymát apróra kell összevágni. Fontos, hogy vágjuk és ne fokhagyma nyomót használjunk.
- Ezután jól zárható üvegbe (befőttesüvegbe) tesszük.
- Ráöntjük az alkoholt úgy, hogy ellepje az aprított fokhagymát és lezárjuk.
- Óvatosan megrázogatjuk-megforgatjuk, hogy a buborékok kijöjjenek.
- Majd 10 napra sötét, hűvös helyre tesszük.
- Naponta megforgatjuk, az utolsó 2 napon már nem mozgatjuk.
- A 10. nap végén az üveget kinyitjuk, és leszűrjük a géz segítségével. Érdemes egy tölcsért is használni és úgy szűrni, csepegtetni ki egy másik üveg edénybe. Akár a gyógyszertári alkoholos üveg is felhasználható.
- Célszerű a kivonatot a tölcsérbe önteni és úgy hagyni átcsöpögni a gézen keresztül, mert akár másfél-két óra is kell hozzá, hogy teljesen jól kicsöpögjön a kivonat. A kinyert lé mennyisége kb. 4-4,5 dl lesz.
A befőttesüvegből a kivonatot a tölcsérbe öntjük, majd szájával lefelé a tölcsérben hagyjuk 1 ½ – 2 óráig, hogy a lé mind ki tudjon csöpögni. A nyert kivonat mennyisége: 400 – 450 ml, mely azonnal fogyasztható is. Az előírt számú cseppeket ½ dl tejbe csepegtetjük, és étkezés előtt isszuk meg.
A fokhagymacsepp adagolása:
Az eredeti recept szerint 0,5 dl tejbe kell a kivonatot csöpögtetni, azonban, ha a tej problémát okoz kefirbe, vagy akár joghurtba is belekeverhető.
Napok | Reggel | Délben | Este |
1. | 1 csepp | 2 csepp | 3 csepp |
2. | 4 csepp | 5 csepp | 6 csepp |
3. | 7 csepp | 8 csepp | 9 csepp |
4. | 10 csepp | 11 csepp | 12 csepp |
5. | 13 csepp | 14 csepp | 15 csepp |
6. | 15 csepp | 14 csepp | 13 csepp |
7. | 12 csepp | 11 csepp | 10 csepp |
8. | 9 csepp | 8 csepp | 7 csepp |
9. | 6 csepp | 5 csepp | 4 csepp |
10. | 3 csepp | 2 csepp | 1 csepp |
Majd a 11. naptól kezdve 3×25 csepp fogyasztása javasolt naponta evés előtt, mindaddig, amíg el nem fogy. Mindenképpen ajánlott a kúra idején a szokásosnál is több folyadékot fogyasztani. Ez a kúra 5 évig tartja meg hatását a szervezetben, így addig nincs szükség a megismétlésére.
A kúra időtartama alatt számítani kell csekély illathatásra is, mely a bőrön keresztül is érezhető. Ugyanis egy intenzív méregtelenítési folyamat is beindul a kúra során. Ez azonban közömbösíthető nedves törlőkkel, fertőtlenítő géllel. A méregtelenítés beindulásával kismértékű levertség érzése is jelentkezhet.
Ha tartanánk a fokhagymaszagú lehelettől, akkor érdemes el rágcsálni pár szál borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet, de hatékony segítség a citromos víz fogyasztása is.
https://femina.hu/egeszseg/fokhagyma_kura/
Vissza a kategória cikkeihez