Fokhagyma tinktúra készítése

A fokhagyma tinktúra készítése nem bonyolult, de meglehetősen hosszantartó folyamat. Ez a gyógy- és fűszernövény, a fokhagyma elősegíti az ólom kiürülését is a szervezetből. Emiatt ennek a kúrának az alkalmazása a nagyvárosokban élők számára még emiatt is meglehetősen ajánlott. A fokhagyma tinktúra tapasztalatok számos jótékony hatásról számolnak be a rendszeres fogyasztás mellett.

A fokhagyma tinktúra készítése

Hozzávalók:

 • 35 dkg megpucolt fokhagyma
 • 3-4 dl gyógyszertári alkohol
 • jól záródó üveg edény vagy befőttesüveg
 • vászonruha, géz szűréshez

A fokhagyma tinktúra elkészítési módja:

 1. A megpucolt fokhagymát apróra kell összevágni. Fontos, hogy vágjuk és ne fokhagyma nyomót használjunk.
 2. Ezután jól zárható üvegbe (befőttesüvegbe) tesszük.
 3. Ráöntjük az alkoholt úgy, hogy ellepje az aprított fokhagymát és lezárjuk.
 4. Óvatosan megrázogatjuk-megforgatjuk, hogy a buborékok kijöjjenek.
 5. Majd 10 napra sötét, hűvös helyre tesszük.
 6. Naponta megforgatjuk, az utolsó 2 napon már nem mozgatjuk.
 7. A 10. nap végén az üveget kinyitjuk, és leszűrjük a géz segítségével. Érdemes egy tölcsért is használni és úgy szűrni, csepegtetni ki egy másik üveg edénybe. Akár a gyógyszertári alkoholos üveg is felhasználható.
 8. Célszerű a kivonatot a tölcsérbe önteni és úgy hagyni átcsöpögni a gézen keresztül, mert akár másfél-két óra is kell hozzá, hogy teljesen jól kicsöpögjön a kivonat. A kinyert lé mennyisége kb. 4-4,5 dl lesz.

A befőttesüvegből a kivonatot a tölcsérbe öntjük, majd szájával lefelé a tölcsérben hagyjuk 1 ½ – 2 óráig, hogy a lé mind ki tudjon csöpögni. A nyert kivonat mennyisége: 400 – 450 ml, mely azonnal fogyasztható is. Az előírt számú cseppeket ½ dl tejbe csepegtetjük, és étkezés előtt isszuk meg.

A fokhagymacsepp adagolása:

Az eredeti recept szerint 0,5 dl tejbe kell a kivonatot csöpögtetni, azonban, ha a tej problémát okoz kefirbe, vagy akár joghurtba is belekeverhető.

Napok Reggel Délben Este
1. 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. 3 csepp 2 csepp 1 csepp

Majd a 11. naptól kezdve 3×25 csepp fogyasztása javasolt naponta evés előtt, mindaddig, amíg el nem fogy. Mindenképpen ajánlott a kúra idején a szokásosnál is több folyadékot fogyasztani. Ez a kúra 5 évig tartja meg hatását a szervezetben, így addig nincs szükség a megismétlésére.

A kúra időtartama alatt számítani kell csekély illathatásra is, mely a bőrön keresztül is érezhető. Ugyanis egy intenzív méregtelenítési folyamat is beindul a kúra során. Ez azonban közömbösíthető nedves törlőkkel, fertőtlenítő géllel. A méregtelenítés beindulásával kismértékű levertség érzése is jelentkezhet.

Ha tartanánk a fokhagymaszagú lehelettől, akkor érdemes el rágcsálni pár szál borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet, de hatékony segítség a citromos víz fogyasztása is.

https://femina.hu/egeszseg/fokhagyma_kura/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom