Fokhagyma ültetése

A fokhagyma ültetése történhet dugványozással, vagy magról vetéssel. Szaporításának is ez a két módja ismert. A fokhagyma a legfontosabb fűszernövényeink egyike, akárcsak a paradicsom, paprika, melyek mind a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítői. Azonban nem magyar specialitás hiszen az egész világon termelik és fogyasztják.

Már az ókor óta ismert és használt fűszernövény, melyet számos betegség megelőzésére, kezelésére is alkalmaztak – és alkalmaznak mind a mai napig a népi gyógyászatban. Hiszen a fokhagyma jótékony hatása régóta közismert. Legismertebb baktériumölő, emésztést javító és értágító hatása. Ezek miatt mind a fogyókúrás étrendekbe beépítve, mind szív és érrendszeri betegségekben a segítségünkre lehet.

Fokhagyma ültetése

Hazánkban leginkább az őszi és tavaszi fokhagyma ültetés a jellemző. A tavaszi hagymákat tavasszal, február végétől március elejéig, az őszieket október elején, közepén kell elduggatni.

Az ültetéshez ép gerezdeket kell használni, melyeket a kiültetésig száraz helyen érdemes tárolni. A földet alaposan elő kell készíteni a kiültetés előtt, jó mélyen felásva. Érdemes sűrűn ültetni, mert nincs nagy helyigénye. 25 cm sor- és 10 cm tőtávolságra, napos, vagy félárnyékos helyre. Az árnyékot nem kedveli. Az ültetés mélysége függ az ültetés időpontjától, és a gerezd méretétől, de általánosságban elmondható, hogy a gerezdeket mindig annyi föld takarja, mint amennyi a gerezd magassága. Majd alaposan meg kell öntözni.

Fokhagyma gondozása

A fokhagymát rendszeresen kell gyomlálni, vigyázva arra, hogy a sekély gyökerezése során ne szedjük ki a hagymákat. A vízellátása közepes, de egyenletes vízellátást igényel. Öntözés nélkül is képes ugyan megélni, de ha bőséges és nagyobb méretű termést szeretnénk, akkor öntözzük a növényt. Nem szükséges túl gyakran, időjárástól függően három-négy alkalommal a fokhagyma felszedése előtt. Az utolsó öntözés a felszedés előtt 2-3 héttel történjen meg, aztán már ne öntözzük.

Az őszi duggatás eredményesebb, mert nagyobb és biztosabb termést ad, mint a tavaszi. Ősszel a fagyok ellen érdemes lombtakaróval védeni. Tavasszal korán növekedésnek indul.

Ritkák a fokhagyma betegségei és a kártevői, ezért vegyi védekezésre nincs is szükség.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom