Fokhagyma vitamin

A fokhagyma vitamin tartalma kiemelkedően magas. Főleg a C-vitamin tartalom sok benne. A fokhagymának, ennek a régóta ismert, gyógyhatású fűszernövénynek számos előnyös hatása van szervezetünkre. Miközbenjavítja a szív és az érrendszer működését, antibiotikusés emésztést elősegítő hatású, továbbávédelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben.

A fokhagymát világszerte termesztik és alkalmazzák. Már az ókorban is ismert és használt gyógynövény volt. Az ókori egyiptomiak már a piramisépítésnél is használták, ugyanis piramisépítőknek fokhagymát, hagymát és retket adtak a fertőző betegségek megelőzésére. A múmiák mellé is tettek fokhagymát. A görögök és rómaiak is használták különféle betegségek gyógyítására.

Fokhagyma vitamin tartalma

A fokhagyma több mint 200-féle vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet tartalmaz. Biokémiailag a legaktívabb közülük a több mint 70-féle kéntartalmú vegyület. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, mely az erőteljes szagát is adja. Az allicin emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból.

A fokhagyma igen magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően képes enyhíteni a megfázás tüneteit, akárcsak a citrom, vagy a paprika. Érdemes rendszeresen fogyasztani, de csak frissen és nyersen, mert állás és hő hatására ez az értékes vitamin könnyen lebomlik. Bár a sült fokhagyma hatása sem elhanyagolható, és abban a kellemetlen szag már nincs jelen, így azok is bátran fogyaszthatják, akiket ez tart vissza.

A megfázáson túl a számos betegség esetén hatékonyan alkalmazható a fokhagyma kúra. Ez persze nem a napi egy gerezd fokhagymát jelenti. Egészségmegőrzésre és betegségmegelőzésre napi két-három gerezd a javasolt mennyiség.

Fokhagyma jótékony hatása a szervezetre

A fokhagyma egy természetes antibiotikum, mely antibakteriális, gombaölő hatásának köszönhetően tisztítja, fertőtleníti az emberi szervezetet. Rendkívül magas allicin tartalmának köszönhetően igazi házi gyógyszer, de baktériumölő tulajdonsága hő hatására elveszhet.

Értágító hatású, rendszeres, kúraszerű alkalmazásával csökkenteni lehet a vérben a káros LDL koleszterinszintjét, a magas vérnyomást, véd a szívbetegségek kialakulásának kockázatától, illetve a daganatos betegségek kockázata is csökkenthető vele és kedvező hatással van a memóriára és az agyműködésre is.

A fokhagyma fájdalomcsillapító, enyhe görcsoldó hatásával még a menstruáció időszakát is megkönnyítheti.  

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/14015/fokhagyma-kulsoleg-belsoleg-mindenhogy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom