Fokhagyma

A fokhagyma eredetileg évelő, de gerezdekről nevelve egyéves, áttelelő növényként is termesztik. Világszerte elterjedt gyógy- és fűszernövény, melyet már az ókor óta ismernek és használnak számos országban. Gyökérzete bojtos, hagymája számos gerezdből áll, melyeket hártyás burok levelek vesznek körül. Levelei laposak, tőkocsánya kb. 50 cm hosszú, a csúcsán jelenik meg gömbvirágzata, fehér virágaival. Termesztett változata a mogyoró hagyma és a metélőhagyma. Vadon élő növénye pedig a medvehagyma a bükkösök karakternövénye.

Fokhagyma hatása

A vitamin tartalma kiemelkedően magas. Illóolajokban, ásványi anyagokban, egyéb vegyületekben és A-, B1,- B2, PP valamint a C-vitamin tartalomban is igen gazdag. A fokhagyma jótékony hatása a szervezet számára igen régóta ismert. Miközben javítja a szív és az érrendszer működésétantibiotikus és emésztést elősegítő hatású, továbbávédelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben és véd a helicobacter valamint a candida ellen is.

A megfázáson túl a számos betegség esetén hatékonyan alkalmazható a fokhagyma kúra. Ez persze nem a napi egy gerezd fokhagymát jelenti. Egészségmegőrzésre és betegségmegelőzésre napi két-három gerezd a javasolt mennyiség.

Azonban a fokhagyma kúra mellékhatásokat is kiválthat, mindenképpen érdemes tájékozódni róla, mielőtt belevágnánk. Van, akiket a kellemetlen szag folyamatos kipárolgása egyébként is visszatart ennek meglépésétől, ők a fokhagyma kapszula, vagy a zselé termékekkel tudják elkerülni a kellemetlen szagokat. Ezekből a termékekből ugyanis kivonják az allicint, mely a szúrós szagért is felelős, azonban ennek van a leginkább vírus-, baktérium- és gombaölő hatása is, mely ezáltal kevésbé, vagy egyáltalán nem érvényesül.

Felhasználása belsőleg, külsőleg

Ez a gyógynövény nyersen elfogyasztva fejti ki leginkább jótékony hatását a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésén túl: reumás és ízületi gyulladásos fájdalmak, hörghurut, bélférgek, láz, influenza és magas vérnyomás ellen hatásos. Azonban ellenjavalt: alacsony vérnyomás, bőrbetegségek, gyomor- és bélirritációk esetében, valamint májbetegségnél és terhesség, szoptatás alatt. Valamint a fokhagyma allergiát is okozhat.

A fokhagymából készült kivonat számos gyógyszeripari termék alapanyaga, főleg magas vérnyomás ellen használják. A kozmetikaipar is előszeretettel használja pattanásos, gyulladt bőrök kezelésében.

Élelmiszerként a mediterrán konyha talán legismertebb összetevője, számos étel nélkülözhetetlen alkotóeleme. A sült fokhagyma hatása pedig nem sokkal marad el nyers társaiétól.

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/14015/fokhagyma-kulsoleg-belsoleg-mindenhogy

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom