Fokhagymacsepp készítése

A fokhagymacsepp készítése nem bonyolult, de időigényes feladat. A fokhagymacsepp receptje Kínából származik. A 70-es években talált rá egy UNESCO-expedíció, agyaglapokra írt receptjét egy tibeti templom romjainál lelték meg. Azóta tartják számon a nagy hatású népi gyógyszerek között.

A fokhagymacsepp készítése

Hozzávalók:

 • 35 dkg megpucolt fokhagyma
 • 3-4 dl gyógyszertári alkohol
 • jól záródó üveg edény vagy befőttesüveg
 • vászonruha, géz szűréshez

A fokhagymacsepp elkészítési módja:

 1. A megpucolt fokhagymát apróra kell összevágni. Fontos, hogy vágjuk és ne fokhagyma nyomót használjunk.
 2. Ezután jól zárható üvegbe (befőttesüvegbe) tesszük.
 3. Ráöntjük az alkoholt úgy, hogy ellepje az aprított fokhagymát és lezárjuk.
 4. Óvatosan megrázogatjuk-megforgatjuk, hogy a buborékok kijöjjenek.
 5. Majd 10 napra sötét, hűvös helyre tesszük.
 6. Naponta megforgatjuk, de az utolsó 2 napon már nem mozgatjuk.
 7. A 10. nap végén az üveget kinyitjuk, és leszűrjük a géz segítségével. Érdemes egy tölcsért is használni és úgy szűrni, csepegtetni ki egy másik üveg edénybe. Akár a gyógyszertári alkoholos üveg is felhasználható.
 8. Célszerű a kivonatot a tölcsérbe önteni és úgy hagyni átcsöpögni a gézen keresztül, mert akár másfél-két óra is kell hozzá, hogy teljesen jól kicsöpögjön a kivonat. A kinyert lé mennyisége kb. 4-4,5 dl lesz.

A befőttesüvegből a kivonatot a tölcsérbe öntjük, majd szájával lefelé a tölcsérben hagyjuk 1 ½ – 2 óráig, hogy a lé mind ki tudjon csöpögni. A nyert kivonat mennyisége: 400 – 450 ml, mely akár azonnal fogyasztható is. Az előírt számú cseppeket ½ dl tejbe csepegtetjük, és étkezés előtt isszuk meg.

A fokhagymacsepp adagolása:

Az eredeti recept szerint 0,5 dl tejbe kell a kivonatot csöpögtetni, azonban, ha a tej problémát okoz kefirbe, vagy akár joghurtba is belekeverhető.

Napok Reggel Délben Este
1. 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. 3 csepp 2 csepp 1 csepp

Majd a 11. naptól kezdve 3×25 csepp fogyasztása javasolt naponta evés előtt, mindaddig, amíg el nem fogy. Mindenképpen célszerű a kúra idején a szokásosnál is több folyadékot fogyasztani. Mivel ez a kúra 5 évig tartja meg hatását a szervezetben, így addig nincs szükség a megismétlésére.

A kúra időtartama alatt számítani kell csekély illathatásra is, mely a bőrön keresztül is érezhető, mivel egy intenzív méregtelenítési folyamat is beindul a kúra során. Ez azonban közömbösíthető nedves törlőkkel, fertőtlenítő géllel. A méregtelenítés beindulásával kismértékű levertség érzése is jelentkezhet.

Ha tartanánk a fokhagymaszagú lehelettől, érdemes el rágcsálni pár szál borsmentát, petrezselymet vagy kakukkfüvet, mivel azok közömbösítik a fokhagyma erős szagát.

https://femina.hu/egeszseg/fokhagyma_kura/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom