Fokhagymakrémleves

A fokhagymakrémleves mindig jó választás, ha nem tudjuk mit főzzünk. Gyorsan, könnyen, egyszerűen elkészíthető, akár egy gyors hétköznapi vacsora kiegészítőjeként is. Ráadásul a fokhagyma nagyon egészséges, melyben magas a vitamin- és ásványianyag tartalom is. Emiatt hatása a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a fokhagyma szezonban, hanem egész évben fogyasztani belőle. Annál is inkább, mivel a fokhagyma tárolásának segítségével szezonalitástól függetlenül az év bármely szakaszában elérhető.  

Egyszerű fokhagymakrémleves recept

Hozzávalók:

  • 6 dl hús- vagy zöldség alaplé
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 0,5 dl olaj
  • só – ízlés szerint
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • reszelt sajt, pirított zsemlekockák a tálaláshoz – elhagyható

A tejszínes fokhagymakrémleves elkészítési lépései:

  1. A hagymát és a fokhagymákat pucoljuk meg. Az előbbit vágjuk apró kockákra, a fokhagymát reszeljük le vagy zúzzuk össze fokhagymanyomón.
  2. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban forrósítsuk fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát is és azzal is pároljuk, pirítsuk további néhány percig.
  3. Majd adjuk hozzá a lisztet, keverjük el kevés alaplével csomómentesre, majd engedjük fel kb. fél liter alaplével.
  4. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt fehér borssal.
  5. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel turmixoljuk össze.
  6. Majd keverjük hozzá a tejszínt is és további néhány percig főzzük még.
  7. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Díszíthetjük frissen reszelt parmezán – vagy bármely – sajttal, akár petrezselyemzölddel, frissen pirított sütőtök magokkal. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal egyaránt. A fokhagymakrémleves az ősz egyik elmaradhatatlan levese, melyet azonban egész évben készíthetünk. Ezt az ízletes, zamatos levest még a zöldséget nem kedvelő gyerekek is szívesen fogyasztják. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!

Fokhagyma krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Vissza a kategória cikkeihez