Méz fokhagyma

A méz fokhagyma kombinációja, mint köhögéscsillapító és egészségmegőrző szuperduó, egyesíti a fokhagyma erejét és az édes méz gyógyító erejével. Ezáltal hatékonyan enyhítheti a köhögést és erősítheti az immunrendszert. A fokhagyma eredete Ázsiába nyúlik vissza, ahol vadon is megtalálható, és könnyen termeszthető a kertekben. A méz pedig évezredek óta része az emberi étrendnek és orvoslásnak, mivel antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Amikor ezek a két összetevő találkoznak, létrejön egy természetes gyógymód, ami segít enyhíteni a köhögést és megszünteti a kellemetlen tüneteket, miközben erősíti az immunrendszert, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben.

Méz fokhagyma köhögésre

Amikor ezek az összetevő találkoznak, létrejön egy természetes gyógymód, ami segít enyhíteni a köhögést és megszünteti a kellemetlen tüneteket. Mindeközben erősíti az immunrendszert, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben.

Fogyasztása

Egy gerezd fokhagymát megpucolva, összetörve, mézben elkeverve is fogyaszthatjuk. Kúraszerűen naponta 2-3x az őszi megfázásos, influenzás időszaban. Megelőzésként naponta 1x.

A fokhagyma mézzel együtt fogyasztva a szagokat is elmulasztja és ezen felül a gyógyhatása is meg többszöröződik. Hiszen a fokhagyma és a méz is, önmagában is számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik.

Ellenjavallat:

Akinek a gyomra nem bírja a fokhagyma nyers ízét, annak érdemes egy kanál joghurtba, vagy kefirbe keverve fogyasztani.

Főzés esetén figyelni kell rá, hogy az allináz enzim hő hatására bomlik. Ha főtt ételekben használjuk, gyógyhatását akkor fejti ki a legjobban, ha a főzés végén, nem sokkal tálalás előtt kerül az ételbe, mivel így a hatóanyagok csak kisebb része bomlik szét a hő hatására.

Mézben érlelt fokhagyma készítése

A mézben érlelt fokhagyma elkészítése viszonylag egyszerű.

Hozzávalók:

 • egy csészényi méz
 • 4-5 fej fokhagyma
 • jól záródó, tetővel ellátott kis üveg

Elkészítése:

 1. A fokhagymafejeket szét kell szedni a gerezdekre.
 2. A gerezdek külső, papírszerű rétegét kell csak eltávolítani.
 3. A kis üvegekbe töltsük bele a megtisztított fokhagyma gerezdeket.
 4. A gerezdekkel teli üveget csorgatva, vagy öntve, töltsük meg a mézzel.
 5. Egy kanál segítségével a gerezdeket mozgassuk meg, hogy a körülöttük maradt légbuborékok távozni tudjanak.
 6. Zárjuk le az üveget, és fogyasztás előtt legalább pár napig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.

Az érlelési folyamat során hagyjuk 2 hétig szobahőmérsékleten. Érdemes néha átforgatni, hogy a mézből esetlegesen kilógó fokhagyma darabok nehogy penészedésnek induljanak. Az eredmény egy édes-savanykás és aromás mézben érlelt fokhagyma lesz.

Mire jó a mézben érlelt fokhagyma?

A mézben érlelt fokhagyma sokféle módon felhasználható az ételkészítésben, és egyedi ízét számos ételhez hozzáadhatjuk. Néhány felhasználási mód:

 • Szendvicsekhez: Adjunk hozzá mézben érlelt fokhagymát szendvicsekhez és szendvicskrémekhez az ízesítés érdekében.
 • Salátákhoz: A mézben érlelt fokhagyma kiválóan passzol salátákhoz és öntetekhez, és remekül gazdagítja az ízvilágot.
 • Húsételekhez: Felhasználhatjuk húsok és halak ízesítéséhez, például grillezéshez vagy pácoláshoz.
 • Hidegtálakhoz: Kínálhatjuk hidegtálakon vagy tapaszokon, ezáltal ízletes és díszes fogásokat készíthetünk.

Jótékony hatásai

A mézben érlelt fokhagyma egészségre gyakorolt hatásai a fokhagyma és a méz előnyeinek egyesítéséből származnak. A fokhagyma hagyományosan immunrendszert támogató, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, míg a méz gazdag tápanyagokban és antibakteriális hatású. Ezek a tulajdonságok összekapcsolódva hozzájárulhatnak az egészséges életmódhoz és az immunrendszer erősítéséhez.

A fokhagymás méz igazi házi antibiotikum, mindenképpen érdemes tartani belőle otthon az őszi-téli megfázásos, influenzás időszakra. Készítése igen egyszerű, nem igényel szakértelmet. A fokhagyma rendkívül egészséges, de a szaga sokakat elriaszt. Azonban a méz feloldja, lágyítja a fokhagyma erős ízét és illatát, így ezt a fokhagymás mézet igazán finomnak fogjuk érezni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom