Mézben érlelt fokhagyma

A mézben érlelt fokhagyma egy különleges és ízletes étel, amely az édes méz és a fűszeres fokhagyma izgalmas kombinációját kínálja. Ez pedig úgy érhető el, hogy a friss fokhagymagerezdeket mézben érlelik. Ennek az érlelési folyamatnak köszönhetően a fokhagyma enyhe, csípős íze átalakul, és egy lágyabb, édes-savanykás ízzel és textúrával rendelkező ételt hoz létre.

Hogyan készül a mézben érlelt fokhagyma?

A mézben érlelt fokhagyma elkészítése viszonylag egyszerű.

Hozzávalók:

 • egy csészényi méz
 • 4-5 fej fokhagyma
 • jól záródó, tetővel ellátott kis üveg

Elkészítése:

 1. A fokhagymafejeket szét kell szedni a gerezdekre.
 2. A gerezdek külső, papírszerű rétegét kell csak eltávolítani.
 3. A kis üvegekbe töltsük bele a megtisztított fokhagyma gerezdeket.
 4. A gerezdekkel teli üveget csorgatva, vagy öntve, töltsük meg a mézzel.
 5. Egy kanál segítségével a gerezdeket mozgassuk meg, hogy a körülöttük maradt légbuborékok távozni tudjanak.
 6. Zárjuk le az üveget, és fogyasztás előtt legalább pár napig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.

Az érlelési folyamat során hagyjuk 14-15 napig szobahőmérsékleten, attól függően, milyen ízt szeretnénk elérni. Érdemes néha átforgatni, hogy a mézből esetlegesen kilógó fokhagyma darabok nehogy penészedésnek induljanak. Az eredmény egy édes-savanykás és aromás fokhagyma lesz.

Mire jó a mézben érlelt fokhagyma?

A mézben érlelt fokhagyma sokféle módon felhasználható az ételkészítésben, és egyedi ízét számos ételhez hozzáadhatjuk. Néhány felhasználási mód:

 • Szendvicsekhez: Adjunk hozzá mézben érlelt fokhagymát szendvicsekhez és szendvicskrémekhez az ízesítés érdekében.
 • Salátákhoz: Kiválóan passzol salátákhoz és öntetekhez, és remekül gazdagítja az ízvilágot.
 • Húsételekhez: Felhasználhatjuk húsok és halak ízesítéséhez, például grillezéshez vagy pácoláshoz.
 • Hidegtálakhoz: Kínálhatjuk hidegtálakon vagy tapaszokon, ezáltal ízletes és díszes fogásokat készíthetünk.

Jótékony hatásai

A mézben érlelt fokhagyma egészségre gyakorolt hatásai a fokhagyma és a méz előnyeinek egyesítéséből származnak. A fokhagyma hagyományosan immunrendszert támogató, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, míg a méz gazdag tápanyagokban és antibakteriális hatású. Ezek a tulajdonságok összekapcsolódva hozzájárulhatnak az egészséges életmódhoz és az immunrendszer erősítéséhez. Nagyon hatékony köhögéses, torokfájós időszakban is a fogyasztása.

A fokhagymás méz igazi házi antibiotikum, mindenképpen érdemes tartani belőle otthon az őszi-téli megfázásos, influenzás időszakra. Készítése igen egyszerű, nem igényel szakértelmet. A fokhagyma rendkívül egészséges, de a szaga sokakat elriaszt. Azonban a méz feloldja, lágyítja a fokhagyma erős ízét és illatát, így ezt a fokhagymás mézet igazán finomnak fogjuk érezni.

Hol kapható?

A mézben érlelt fokhagymát bioboltokban, online üzletekben is beszerezhetjük. Emellett otthon is elkészíthetjük a saját mézben érlelt fokhagymát, mely csinos üvegekbe rakva ajándéknak is kiváló ötlet.

A mézben érlelt fokhagyma egy izgalmas és ízletes étel, amely számos ételhez hozzáadható, és egészséges életmódot támogathat. Kísérletezzünk vele bátran az ételkészítés során, és élvezzük az ízek gazdagságát és az egészségre gyakorolt pozitív hatásokat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom