Mire jó a fokhagyma

Már az ókor óta tudják, hogy mire jó a fokhagyma, hiszen ismerték és használták már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is a különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására. A fokhagyma általánosan javasolt vértisztításra, sebgyógyításra, koleszterin problémákra. Antibakteriális, gombaölő hatásának köszönhetően tisztítja, fertőtleníti az emberi szervezetet.

A fokhagyma vitamin– és ásványi anyagtartalma, de főleg a benne található kénvegyületek száma magas. Ezek a szerves kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát. Ugyanakkor ezeknek a vegyületeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait is.

Ennek a növénynek a hatása – a szem, bőr, belek, emésztés, hasmenés, prosztata, ízületi gyulladás, köszvény, helicobacter okozta betegség esetén is segít.

Mire jó a fokhagyma?

Alkalmazása belsőleg és külsőleg is történhet.

Belső használatra:

  • Érelmeszesedés megelőzésére és gyógyítására az egyik leghatásosabb szer
  • Értágító, vérnyomáscsökkentő, érfal erősítő
  • Erősíti a szívműködést és a vérkeringést
  • Pusztítja a belekbe került kórokozókat
  • Immunerősítő, antibakteriális
  • Fertőtlenítő, baktériumölő
  • Legújabb kutatások alapján egyértelművé vált fogyasztásának rákel­lenes hatása is
  • Segít a prosztata betegségek megelőzésében
  • A hasmenésben is segít 2-3 gerezd elfogyasztása
  • emésztési zavarok, székrekedés ellen
  • Csökkenti az aranyértüneteket
  • A Helicobacter pylorix baktériumot is megtámadja, amely a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásáért is felelős baktérium
  • Segít a vénás és visszérbetegségekben
  • Segíti a fogyókúra eredményességét
  • Enyhíti az ízületi gyulladás okozta panaszokat és a reumás fájdalmakat
  • Megszünteti a migrént
  • Elmulasztja a megfázás tüneteit

Külsőleg:

  • elsősorban pattanások kezelésére
  • a gyulladt bőrfelület kezelésére, csökkentésére
  • herpesz kezelésére
  • láb- és körömgomba esetén dunsztkötéssel
  • szemölcsre (a nyers fokhagyma szelet egy ragtapasszal a szemölcsre ragasztva)

A kozmetikában elsősorban a zsíros, aknés, pattanásos bőr kezelésére alkalmazzák illatmentes ampullák, krémek, zselék formájában. A pattanások elhalványításában, az új pattanások kialakulásának megakadályozásában és a faggyútermelés- és a gyulladás csökkentésében is nagy szerepe van.

Fokhagyma hatása, hátrányok

Azonban rengeteg jótékony hatása mellett érdemes szót ejteni a hátrányokról is. Nyers állapotában fejti ki legjobban a hatását, azonban nem mindenki szereti a jellegzetes szaga miatt. A fokhagyma és a fokhagymakészítmények leggyakoribb mellékhatása a kellemetlen lehelet és a testszag megváltozása. Ennek lehet alternatívája a foghagyma kapszula, fokhagyma zselé, ezekből a készítményekből kivonják az illatanyagokat, így szagmentesek.

Ezen túlmenően emésztőrendszeri panaszok is előfordulhatnak, gyomorégés, hasi fájdalmak, émelygés, haspuffadás, hasmenés. Ugyanakkor ez teljes mértékben elkerülhető, ha egy kanál joghurtba, vagy kefirbe keverjük bele.

A fokhagyma allergia kiváltásában is szerepet játszhat. Az arra hajlamos személyeknél allergiás választ, asztmát vagy bőrgyulladást is kiválthat.

Valamint fokozhatja egyes alvadásgátlók hatását is, illetve rendszeres fogyasztása mellett javasolt a folyamatos vérnyomás ellenőrzés, mivel túlzottan csökkentheti azt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

Vissza a kategória cikkeihez