Napi egy gerezd fokhagyma

Napi egy gerezd fokhagyma elfogyasztásával már sokat tettünk az egészségünk megőrzéséért. A fokhagyma egy gyógy- és fűszernövény, melyet szinte az egész világon ismernek és használnak már az ókor óta.

A fokhagyma vitamin– és ásványi anyagtartalma, de főleg a benne található kénvegyületek száma rendkívül magas. Ezek a szerves kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát. Ugyanakkor ezeknek a vegyületeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait is.

A fokhagyma igen magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően képes enyhíteni a megfázás tüneteit. Érdemes napi egy gerezd fokhagymát fogyasztani, illetve a gyermekeknek is adni, de csak frissen és nyersen, mert állás és hő hatására ez az értékes vitamin könnyen lebomlik.

A szűnni nem akaró hasmenést is csillapíthatja. Azonban érzékeny gyomrúaknál illóolajai bél irritációt okozhatnak.

Napi egy gerezd fokhagyma

Az egészségmegőrzés és a betegségek megelőzése szempontjából is hatásos a fokhagyma rendszeres fogyasztása, azonban ilyenkor már ne a napi egy gerezd mennyiségében gondolkozzunk. Amíg a megfázásos tünetek kezelésére elegendő napi egy gerezd, a komolyabb betegségek elkerülése érdekében célszerű a napi 2-3 fokhagyma, vagy foghagyma olaj rendszeres, kúraszerű használata.

A fokhagyma jótékony hatása a szervezetre igazán sokrétű: immunerősítő, bakteriális és gombaölő, ezáltal nagy segítség a megfázásos, influenzás időszakban megelőzésre. Vérnyomás csökkentő, vérér tisztító, illetve koleszterin csökkentő és az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében is hatásosan használható. Rendszeres fogyasztásával a szív- és érrendszeri problémák hatásosan kezelhetők. Külsőleg használható pattanások, szemölcsök, akár nehezen gyógyuló sebek kezelésére is.

Használata nyersen a leghatásosabb, de aki nehezen viseli a jellegzetes, erős illatát, és fél a hosszan tartó szagok árasztásától, a rossz lehelettől, fokhagyma kapszula, vagy fokhagyma zselé formájában is használhatja. Ezeket a készítményeket úgy állítják elő, hogy szagtalanok legyenek.

Napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása étkezések alkalmával

A sült fokhagyma hatása is rendkívül jótékony, és már nincs benne az erős illat, így annak a fogyasztása kevésbé irritáló. A szagok elkerülésére célszerű petrezselyem, kakukkfű vagy borsmenta elrágcsálása, de a friss citrom leve is hatásos lehet.

A fokhagyma húsok, halak pácolására, ételek ízesítésére is rendkívül jól használható fűszernövény. Azonban, arra érdemes figyelni, hogy a sok főzés során a jótékony vitaminok elbomlanak, így célszerű az ételek elkészülése előtt hozzáadni.

https://femina.hu/gyerek/fokhagyma_gyogyhatasa/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom