Sok fokhagyma fogyasztása

Bármilyen hihetetlen, de a sok fokhagyma fogyasztása lehet káros, sőt akár mérgező is. A fokhagyma jótékony hatása közismert tény, hiszen a világon az egyik legegészségesebb gyógy- és fűszernövény, melyet már az ókor óta ismernek és használnak különböző betegségek megelőzésére, kezelésére.

A fokhagyma vitamin– és ásványi anyagtartalma, de főleg a benne található kénvegyületek száma rendkívül magas. Ezek a szerves kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát. Ugyanakkor ezeknek a vegyületeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait is.

A fokhagyma általánosan javasolt szív- és érrendszeri problémákra. Erős baktériumölő, antibakteriális, gombaölő hatásának köszönhetően fertőzést gátló, köptető, tisztítja és fertőtleníti az emberi szervezetet.

A fokhagyma rengeteg jótékony hatása mellett azonban érdemes szót ejteni a hátrányairól is. A fokhagymakúra alatt ajánlott kerülni az aszpirint és az ibuprofent, ellenkező esetben komoly mellékhatások léphetnek fel. Azoknak sem ajánlott a fokhagyma fogyasztása, akik magas vérnyomásra szednek gyógyszert, mert a fokhagyma a gyógyszerrel kölcsönhatásba lépve komplikációt okozhat és negatív hatást gyakorolhat az egészségre.

Fokhagyma mellékhatásai a szervezetre

  1. Nyers állapotban fejti ki leginkább a hatását, ezáltal leggyakoribb mellékhatása a kellemetlen lehelet és a testszag megváltozása.
  2. Ezen túlmenően emésztőrendszeri panaszok is előfordulhatnak, gyomorégés, hasi fájdalmak, émelygés, haspuffadás, hasmenés az arra érzékenyeknél.
  3. A fokhagyma allergia kiváltásában is szerepet játszhat, ugyanis allergiás választ, asztmát vagy bőrgyulladást is kiválthat. A tartós (hatórás vagy hosszabb) külsőleges alkalmazás következtében súlyosabb bőrreakciók, hólyagos bőrkiütések, égésszerű elváltozások előfordulhatnak.
  4. A fokhagyma fokozhatja egyes alvadásgátlók hatását, ezért ilyen panaszokkal küzdőknek erre is fokozottan figyelni kell.
  5. Rendszeres fogyasztása mellett célszerű a vérnyomás értékek folyamatos mérése, ugyanis a fokhagyma erős vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, szélsőséges esetben túlzottan leviheti a vérnyomást.
  6. Sokaknál nyersen fogyasztva gyomorégést okozhat, bár ez teljes mértékben elkerülhető, ha egy kanál joghurtba, vagy kefirbe keverik bele.

Sok fokhagyma fogyasztása

Tudunk-e túl sokat fogyasztani a fokhagymából, és ha igen mi az a mennyiség, ami már problémát jelenthet? Naponta több mint 10 gerezd fokhagyma elfogyasztása már mérgező hatású lehet. Felléphetnek májpanaszok, illetve allergiás reakciókat is okozhat. Szoptató anya ne egyen fokhagymát, mert hatóanyagai az anyatejen keresztül a csecsemő szervezetébe jutva kólikát okoznak!

https://blikkruzs.blikk.hu/test-es-lelek/egeszseg/figyelem-ne-egyel-fokhagymat-ha-az-alabbi-6-csoport-egyikebe-tartozol/xbc8hrc

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom